Hlavní obsah

Další rána pro Pražany, která zdraží bydlení. Město zvýší daň z nemovitosti

Většina pražských radnic souhlasí s navýšením koeficientu daně z nemovitosti. Pro změnu způsobu určování výše daně se vyslovilo 53 z celkem 57 pražských radnic. Uvedl to náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Ceny bydlení i bez zvyšování daně z nemovitosti v hlavním městě dlouhodobě raketově rostou. V přepočtu na průměrnou čistou mzdu patří k nejvyšším v Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva lídr Pirátů Zdeněk Hřib, místopředseda pražského sdružení Pirátů Adam Zábranský, Petr Hlubuček (STAN), šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, lídr Prahy sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský a jeho zástupce Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Článek

Město nyní připravuje vyhlášku, podle které si o výši koeficientu pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice. Daň z nemovitosti je jedinou daní, jejíž výši může město ovlivnit.

„Daň z nemovitosti se v Praze neměnila dlouhé roky. Souhlas se zvýšením se nese napříč politickým spektrem,” uvedl Vyhnánek.

„Městské části dlouhodobě volají po tom, aby se daň z nemovitosti zvýšila. My jsme se jim rozhodli vyjít vstříc,” tvrdí.

Ze zmíněných 53 radnic jich 33 chce koeficient nastavit výše, než stanoví návrh městské vyhlášky. Dvacítka radnic se spokojí s navrženou výší. Čtyři městské části koeficient nechtějí vůbec měnit. Náměstek neřekl, o které městské části se jedná.

V Praze je nyní místní koeficient stanoven na celostátně nejnižší možnou úroveň jedna. I tak je bydlení v Praze nejdražší v republice. V přepočtu na průměrnou čistou mzdu patří dokonce k nejdražším v Evropě.

Nové byty v Praze ke konci června podle údajů Trigema, Skanska Reality a Central Group meziročně zdražily o 8,6 procenta na 102 058 korun za metr čtvereční.

Praha navrhuje zvýšení na úroveň dvě z pětibodové stupnice. Radnice by si podle návrhu vyhlášky stanovily výši svého velikostního koeficientu. Ten jako jediný může být stanoven pro části města rozdílně.

Koeficient ovlivňuje konečnou sazbu daně z rezidenčních nemovitostí, a to tak, že vypočtená daň je jím násobena. V předkládaném návrhu vyhlášky je v základní variantě velikostní koeficient stanoven na hodnotu 2,5. Právě tuto hranici chce část radnic navýšit. Stanovit ji mohou maximálně na pětku.

Daň z nemovitosti sestává z daně z pozemku a daně ze staveb a jednotek. Základní sazba daně ze stavby a jednotky se násobí koeficientem. Ten je v každé obci jiný. Kromě toho má každá obec možnost zavést svůj vlastní místní koeficient. Výsledná daň vzniká vynásobením základní sazby výměrou nemovitosti a oběma koeficienty.

Komerční koeficient, který ovlivňuje výši daně u komerčních nemovitostí, zůstane podle návrhu vyhlášky na hodnotě 1,5. S ohledem na navrhované zavedení místního koeficientu se u tohoto druhu nemovitostí zvýší daň zhruba na dvojnásobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám