Hlavní obsah

Další pumpování peněz do ekonomiky EU je zhouba, varuje Topolánek

– BRUSEL

Případné přijímání nějakých nových záchranných balíčků na pomoc evropským ekonomikám pokládáme za zhoubné a komplikované, řekl ve čtvrtek premiér Mirek Topolánek před summitem EU. Na něm se budou šéfové států či vlád zabývat mimo jiné právě i tím, zda stovky miliard eur, které už země EU na oživení ekonomiky daly, stačí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Unijní státy se loni v prosinci rozhodly do hospodářství "napumpovat" nejméně 200 miliard eur (přes pět biliónů korun). Kromě toho však další stovky miliard eur poskytly na sanace bankovního sektoru.

Z některých stran, třeba ze Spojených států, zaznívají výzvy, aby unie přistoupila k další vlně pomoci. Jako nedostatečný prosincový záchranný balíček EU před několika dny ohodnotil i nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman.

"Nejenom my, ale i velká část Evropy se na to dívá poměrně nedůvěřivě," řekl Topolánek k snahám o přijetí nových balíčků pomoci. Diskutovat se o tom podle něj bude i na setkání nejvyspělejších ekonomik světa G20 počátkem dubna v Londýně. "My to pokládáme za velmi zhoubné a za velmi komplikované," podotkl český premiér, který bude čtvrtečnímu setkání unijních lídrů šéfovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám