Hlavní obsah

Další plynová krize zažehnána. Ruský gigant Gazprom zaplatí Ukrajině 66 miliard

Aktualizováno

Ruská plynárenská společnost Gazprom zaplatí Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (66,6 miliardy korun), a vyřeší tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. V sobotu o tom informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský ministr energetiky Oleksij Oržel a šéf Naftogazu Jurij Vitrenko na sobotní tiskové konferenci v Kyjevě.

Článek

Gazprom v pátek s Kyjevem podepsal protokol o pětiletém pokračování tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Dohoda podle Gazpromu také předpokládá, že Ukrajina stáhne veškeré zbylé žaloby, o nichž soudy zatím nerozhodly.

Na základě nové dohody by měla Ukrajina podle Gazpromu v příštím roce přepravit do Evropy 65 miliard metrů krychlových ruského plynu, teď je to 90 miliard ročně. V letech 2021 až 2024 klesne roční tranzit na 40 miliard metrů krychlových ročně.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský ministr energetiky Oleksij Oržel na sobotní tiskové konferenci v Kyjevě

Podpis konečného dokumentu se podle ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka očekává do konce roku, kdy vyprší stávající desetiletý kontrakt na tranzit plynu.

Putin si volal se Zelenským. O ruském plynu a ukrajinských zadržených lodích

Stalo se

Podle nařízení stockholmského arbitrážního soudu měl Gazprom ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz vyplatit 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun). Ukrajinský podnik vymáhal zaplacení částky soudní cestou a usiloval o zabavení majetku Gazpromu v Evropě.

Téměř 98 procent do Česka přes SRN

Loni Gazprom dodal do Evropy více než 200 miliard metrů krychlových plynu.

Může se zopakovat plynová krize z roku 2009, varuje Slovensko

Ekonomika

Ukrajina je klíčovou cestou pro přepravu ruského plynu k evropským zákazníkům.

Přes Ukrajinu putuje plyn i do České republiky. Jde ale o naprosté minimum. „Téměř 98 procent veškerého plynu do České republiky přichází ze Spolkové republiky Německo,” sdělila Novinkám tisková mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám