Hlavní obsah

Další miliardová investice Daikin míří do Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Rok se s rokem sešel a japonská společnost Daikin v pátek oznámila po loňské plzeňské dvoumiliardové investici další. Na Černovické terase v Brně by měl být vybudován nový závod na výrobu kompresorů do klimatizací. Daikin tak v ČR vytvoří dalších 500 kvalifikovaných pracovních míst.

Foto: Josef Vrážel

Výtěžek z Týdne kultury si převzala rodina Jakuba Horáka před jedním z představení

Článek

Podle informací vládní agentury pro investice CzechInvest hodlá Daikin v Brně v první fázi proinvestovat 1,2 miliardy korun. "Česká republika by se měla stát důležitou základnou naší produkce pro rychle rostoucí trhy Evropské unie," uvedl generální ředitel Daikin Europe Jiro Tomita.

Radost z investice má primátor Brna Petr Duchoň, který soudí, že investice Daikin je důkazem, že se daří lákat kvalitní investory z Japonska i na Moravu. "Investice Daikinu je prvním japonským projektem "na zelené louce" nejen na Černovické terase, ale v Brně vůbec," informoval primátor.

Město Brno poskytne Daikinu pozemek o rozloze 9,4 ha. Brněnská továrna bude od prosince 2005 dodávat kompresory pobočkám Daikinu v Plzni a v belgickém Oostende. Právě kompresory jsou nejdůležitější součástí klimatizačních jednotek. V novém závodu Daikinu v Brně tak vznikne řada pracovních míst pro kvalifikované inženýry z oboru strojírenství a elektrotechniky.

"Od roku 1997 do České republiky přišlo více než 140 japonských firem," sdělil generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonský Daikin zaměstná v Plzni 500 lidí

Do Plzně přichází další investice. Japonský výrobce klimatizací hodlá v západočeské metropoli postavit svou továrnu, která zaměstná 500 lidí. Zástupci...

Výběr článků

Načítám