Hlavní obsah

Další aerolinky prodělaly, ve ztrátě je i Ryanair

Novinky, Tomáš Holý

Další letecká společnost má hluboko do kapes. Nízkonákladový přepravce Ryanair oznámil svoji vůbec první roční ztrátu. Irská společnost prodělala v uplynulém roce, který ji účetně končí 31. března, 169 miliónů eur. To je zhruba 4,5 miliardy korun.

Foto: B Mathur, Reuters

Článek

Podle BBC firma zdůvodnila svoji ztrátou zejména vysokými cenami ropy loni v létě a také investicí do konkurenčních aerolinek Aer Lingus. Na druhou stranu se Ryanairu podařilo zvýšit tržby o 8,4 procenta na 2,94 miliardy eur.

Do rozpočtu však citelně zasáhly ceny paliv. Aerolinky kvůli drahé ropě, která se loni v létě obchodovala za více než 147 dolarů za barel, zaplatily za paliva 1,26 miliardy eur. Přitom ještě rok předtím to bylo 791,3 miliónu eur.

Aerolinky navíc musely odepsat hodnotu téměř třetinového podílu v Aer Lingus. Nebýt těchto vlivů Ryanair by vydělal 105 miliónů eur. To by bylo meziročně o 78 procent méně.

Irský přepravce není jedinou společností, která se potýká s problémy. Ztrátu před zdaněním 1,3 miliardy korun za první čtvrtletí letošního roku vykázaly například i České aerolinie. [celá zpráva]

V dlouhodobě ztrátě jsou i Skyeurope, British Airways pak prodělaly loni 220 miliónů liber, tedy 6,7 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám