Hlavní obsah

Dálnici D47 hrozí zpoždění, obec Životice chce kompenzace

PRAHA

Stavbě dálnice D47 hrozí zpoždění. Obec Hladké Životice, která již dříve podala odvolání proti územnímu rozhodnutí o stavbě dálnice přes svou obec, chce od státu 160 miliónů korun na vlastní stavby a opravy.

Foto: hrad švihov

Před pár lety unikl Švihov ničivé povodni,to byl opravdu vodním hradem

Článek

Ve svém zpravodajství to ve středu uvedla Česká televize.

Ministerstvo dopravy nechce o nějaké dotaci ani slyšet. "My v rámci stavby dálnice nemůžeme pochopitelně dotovat zvelebení jejich vesnice," řekla mluvčí resortu Ludmila Roubcová. Připustila, že celá záležitost se může dostat k soudu.

Dálnice se bude v Hladkých Životicích křížit s další silnicí, která obec rozdělí na dvě části. "Zásah do naší zastavěné části je tak obrovský, že kompenzace jak pro obec, tak pro občany postižené výstavbou těchto dvou komunikací, musí být," řekl starosta Jaroslav Petržela. Obec se odvolala proti územnímu rozhodnutí, které ale mělo být hotové už loni v létě.

Obec od státu chce, aby jí zaplatil například protipovodňovou úpravu potoka či například přestavbu školy na byty.

Problémy jsou i s dálnicí na Plzeň

Česká televize také upozornila, že ministerstvo dopravy prohrálo spor s obcí Bavoryně na Berounsku o kolaudaci části dálnice D5. Nejvyšší správní soud rozhodl, že část dálnice byla zkolaudována neoprávněně, protože stát nebral při stavbě na vědomí námitky místních občanů.

Ministerstvo ale tvrdí, že kvůli tomuto rozhodnutí se provoz na daném úseku nezastaví. Až obdrží rozhodnutí soudu chce vydat povolení k provizornímu užívání, které by situaci vyřešilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahájení 1. etapy D 47 v listopadu

Harmonogram výstavby dálnice D47, který vypracovalo Ředitelství silnic a dálnic, počítá se zahájením první stavby letos v listopadu. Poslední úsek...

Výběr článků

Načítám