Hlavní obsah

ČTÚ podpořil Contactel ve sporu s Telecomem o ADSL

Novinky, Jiří Novotný
PRAHA

Český Telecom má se společností Contactel uzavřít standardní propojovací dohodu o vysokorychlostním připojení na internet přes pevnou telefonní linku (ADSL). Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad a vyslyšel tak stížnost Contactelu.

Foto: Archiv Roman Šesták

S Karosou ŠL 11 z roku 1980 brázdí Roman Šesták české silnice na cestách na nejrůznější veteránské akce

Článek

"Je to pozitivní impuls pro rozvoj konkurence na trhu širokopásmového připojení k internetu. Uzavření propojovací smlouvy nám umožní diferencovat naši nabídku od služeb konkurence," sdělil Právu k rozhodnutí ČTÚ generální ředitel Contactelu Michal Čupa.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) umožňuje uživatelům surfovat, stahovat text, obrázky i video, hrát počítačové hry a vstupovat do dislokovaných databází. Kromě rychlosti je výhodou neomezený objem přenášených dat, jenž závisí pouze na možnostech operátora, připojení 24 hodin denně, aniž by si člověk musel hlídat tarif, i nepřetržitý provoz telefonní stanice.

První nabídky ADSL pro koncové zákazníky se začaly v Česku objevovat teprve letos na přelomu února a března. Nyní má Telecom podepsánu smlouvu o velkoobchodním poskytování ADSL již s dvaadvaceti operátory. Jejich ceny pro zákazníky se u nejnižší nabízené rychlosti 192/60 kbit za sekundu pohybují od 1390 do 1600 korun, když se zatím nejlacinější nabídkou přišla společnost Tele2.

Vysokorychlostní připojení k internetu z telefonní linky prostřednictvím technologie ADSL je zatím dostupné v Praze, Brně, Ostravě a omezeně v několika desítkách dalších lokalit. Brzy se ale má rozšíří na všechna větší města.

Telecom vyhoví Mlynářovu ultimatu

Podle ČTÚ je v České republice nabídka ADSL pro konečné zákazníky sice cenově srovnatelná s evropským průměrem, ale má nejpomalejší rychlost. Ministr informatiky Vladimír Mlynář proto dal Českému Telecomu ultimatum, že musí do léta základní přenosovou rychlost ADSL zvýšit. Telecom mu slíbil vyhovět, když oznámil, že tuto rychlost v červenci zvedne na 2,5násobek.

Zatímco v Česku stojí ADSL u Telecomu 42,4 eura měsíčně (bez DPH), nejlevněji vyjde ve Velké Británii (19,9 eura) a průměrná evropská cena se pohybuje kolem 58 eur. Telecom ovšem nabízí nejlevnější ADSL o rychlosti 192 kilobitů za sekundu, kterou již v Evropě žádný jiný operátor neposkytuje. Obvyklá je nabídka začínající na 256 nebo dokonce 512 kbit/s.

"ADSL jsme v ČR spustili velmi pozdě, jako jedni z posledních v Evropě. Přitom dnes řešíme stejné problémy, které jiné státy s ADSL měly před dvěma až třemi lety. Je proto mou povinností se zasadit, abychom na tomto poli co nejdříve srovnali s Evropou krok," zdůrazňuje Mlynář.

Reklama

Související články

ADSL již v březnu od 1498 Kč měsíčně

Společnost IPEX včera oznámila, že začátkem března nabídne připojení k internetu prostřednictvím technologie ADSL. Konečně se v i v České republice dočkáme...

Telecom se odvolal proti pokutě za ADSL

Český Telecom se odvolal proti pokutě ve výši 23 miliónů korun, kterou se mu rozhodl udělit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za loňskou nabídku...

Výběr článků

Načítám