Hlavní obsah

ČSÚ zaplatí poště za sčítání o 28 miliónů méně

Novinky, ČTK, Václav Lang

Český statistický úřad zaplatí České poště za letošní sčítání lidu místo původních 421,2 miliónu korun o 28 miliónů méně. Pošta totiž sčítání nezvládla podle představ statistiků.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Lidé museli na poštách stát na formuláře dlouhé fronty.

Článek

Pošta dostane zaplaceno za dvě dílčí části celého projektu. Za zabezpečení provozu bezplatné telefonní linky, za který si pošta naúčtovala původně 47,2 miliónu, zaplatí ČSÚ o sedm miliónů korun méně. Za samotné provedení sčítání, jež bylo vyčísleno na 374 miliónů korun, zaplatí statistici o 21 miliónů méně. Místo původních 421,2 miliónu korun tak ČSÚ zaplatí 393,2 miliónů.

Důvodem ke snížení úhrad jsou výhrady statistiků vůči průběhu sčítání, které Česká pošta obstarávala. Lidé si často stěžovali například na to, že sčítací komisaři vůbec nepřišli, nebo dorazili mimo ohlášenou dobu. Pro archy pak lidé museli na poštu, kde je čekaly dlouhé fronty.

Déle trvalo i vybalování listů z obálek, které také obstarávala pošta. Místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal už dřív řekl, že někteří komisaři nedokázali navíc ani dobře vysvětlit, jaké údaje se mají do listů vyplňovat. Informační telefonické centrum pak bylo přetížené a nebylo možné se dovolat.

Letošní sčítání lidu začalo o půlnoci z 25. na 26. března. Projekt oficiálně skončil 15. dubna a do počátku května statistici zaevidovali necelých 17 miliónů vyplněných formulářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám