Hlavní obsah

ČSSD chce spolurozhodovat o prodeji ČEZu, pak podpoří rozpočet

Právo, ČTK, vav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osud rozpočtu zřejmě stále závisí na tom, zda se dohodnou předsedové obou nejsilnějších stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD). Klíčový rozpočtový výbor v úterý na ranním zasedání k rozpočtu, který počítá se schodkem 91 miliard korun, žádné usnesení nepřijal. Poslanecký klub ČSSD v úterý po svém jednání uvedl, že podpoří privatizaci ČEZu jedině, když bude ČSSD o tomto prodeji spolurozhodovat.

Článek

Po jednání poslaneckého klubu ČSSD řekl poslanec a exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD), že sociální demokraté by byli v prvním čtení ochotni podpořit zákon o státním rozpočtu, pokud by se případný prodej části státního podílu v energetické společnosti ČEZ uskutečnil v příštím roce pouze po dohodě s nimi.

"Myslím si, že teď je důležité pro stabilitu hospodářství schválit rozpočet. Já bych považoval provizorium za nešťastnou věc," uvedl Urban. Pokud by ale nastaly nějaké přesuny mezi kapitolami rozpočtu, které by byly v rozporu s programem ČSSD, nebo kdyby se příliš odlišovaly od návrhu rozpočtu, který schválila předchozí vláda, tak by zřejmě kabinet ODS v dalším parlamentním čtení zákona o rozpočtu narazil na odmítavý postoj ČSSD, dodal.

Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka bude ale ČSSD prosazovat jinou možnost, než prodej státního podílu ve společnosti ČEZ. Na omluvě za kampaň, kterou vedl ministr financi Vlastimil Tlustý (ODS) v tisku prostřednictvím inzerátů, už ČSSD podle Urbana netrvá. [celá zpráva]

Také ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) řekl, že ČSSD prodej podílu v ČEZ dál odmítá. Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale podle něj uvedl, že socialisté předloží alternativní návrhy, jak pokrýt nutné rozpočtové výdaje. "My jsme ochotni o těch alternativních návrzích jednat," uvedl Tlustý. Sobotka v úterý návrh ČSSD předal šéfovi ODS Mirku Topolánkovi, dodal ministr financí.

Paroubek by měl jednat o rozpočtu s Topolánkem

Pro podporu rozpočtu hlasovali na výboru poslanci ODS a KDU-ČSL. Komunisté i sociální demokraté se hlasování zdrželi.

ČSSD tvrdí, že odvodí svůj postoj při prvním čtení podle toho, zda se v úterý během dne dohodne Paroubek s Topolánkem.

Paroubkova strana požaduje, aby vláda neprodávala část akcií ČEZu a příjmy, s nimiž počítá, nahradila jinak. Topolánek by měl s Paroubekm v úterý mluvit, není však jasné, zda si budou telefonovat, nebo se sejdou osobně, například během schůze Sněmovny.

První čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok se uskuteční až ve čtvrtek 26. října dopoledne. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna. Poslanci přitom původně plánovali, že prvé čtení zahájí již ve středu. Zatím se zdá, že by tento klíčový zákon mohl hlasy ODS, ČSSD a lidovců projít hladce do dalšího čtení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám