Hlavní obsah

ČSSD chce snižovat daně, opozice ani politologové jí to nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejnovější návrh největší vládní strany ČSSD - snižovat daně z příjmů - podle opozice jen nevěrohodně kopíruje pravicovou politiku. Politologové jdou ještě dál. Strana to podle nich nemyslí vážně a jen se snaží přilákat voliče ODS. Že chce voliče lovit ve vodách ODS, ale přiznává i sama soc. dem.

Foto: Eliška Palhounová

4. Broumovské diskuse přivítaly během prvního diskusního panelu prezidentské kandidáty.

Článek

Sociální demokraté tvrdí, že chystají nižší a jednodušší daně z příjmů. Ty mají být alternativou k rovné patnáctiprocentní dani opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka nechce ale zatím detaily zveřejňovat. První konkrétní krok oznámil ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD). Od základu daně by se podle něj v budoucnu již neměly odečítat úroky z hypoték nebo stavebního spoření. [celá zpráva]

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) soudí, že je sice dobře, že ČSSD chce dělat pravicovější politiku, dělá ji ale nedůsledně. "Mám dojem, že ČSSD tápe, že je na jakémsi rozhraní, kdy neví, zda má lovit více v těch levicových vodách, nebo zda už přenechala levicové voliče komunistům, což bych považovala za velmi varovný signál," řekla.

O tom, že ČSSD chce získat voliče a úspěch ODS, hovořil před několika dny ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Palase prý inspirovala politická strategie šéfa britských labouristů Tonyho Blaira.

Některým poslancům strany se nelíbí, že se o podobných změnách dozvídají až z tisku. Například pro předsedu sněmovního hospodářského výboru Josefa Hojdara (ČSSD) jsou informace novinkou. "A to i přesto, že jsme měli o víkendu krajskou konferenci a byl tam Stanislav Gross i ministr Bohuslav Sobotka. O ničem takovém tam ale nepadlo ani slovo. Musím se teprve zeptat, jak je to míněno a co tím chce básník říci. Já to do dneška nevím," prohlásil Hojdar.

Politologové: je to jen pokus

Podle politologů nejsou nynější úvahy části ČSSD o snížení daní promyšlenou reformní strategií, ale jen víceméně nahodilým pokusem přilákat nejsilnější vládní straně voliče představující střední třídu. Nezdá se jim, že by se podobná politika mohla sociální demokracii dlouhodobě vyplatit.

Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity soudí, že sociální demokraté se snaží plány na daňové úlevy znovu obsadit politický střed a nalákat zpátky voliče, kteří stranu podporovali po vítězných volbách v roce 1998 a 2002.

"Politický střed ČSSD ztratila. Nemá na to, aby pronikla ke krajní levici, kterou má díky rovnostářským názorům více podchycenou KSČM, proto se snaží zpátky získat středové voliče," řekl Mareš.

Sociální demokracie teď zkouší všechno, jen aby zastavila úbytek voličů, míní Rudolf Kučera z pražské Univerzity Karlovy. Těžko lze podle něj uvěřit, že úvahy o snižování daňové zátěže myslí ČSSD vážně. "Žádná koncepce tam není, je to ode zdi ke zdi," uvedl politolog.

V Německu reformy straně pomohly

Poukázal na případ německé sociální demokracie (SPD), která důsledně prosazuje své reformní cíle, a to i ty nepopulární, a jejich pozice u voličů se postupně zlepšuje.

Čeští sociální demokraté ale těžko mohou veřejnost přesvědčit, když jejich politika postrádá kontinuitu, jasnou vizi, dlouhodobou koncepci, míní Kučera. "Jsou to jen pokusy, co by se mohlo vyplatit a co se už nevyplatí," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám