Hlavní obsah

ČSOB dostala od ČNB pokutu 1,5 milionu kvůli odmítání výměny bankovek

Novinky, ČTK, bož

Československá obchodní banka (ČSOB) dostala od České národní banky pokutu (ČNB) 1,5 milionu korun za to, v letech 2018 a 2019 nevyměnila poškozené bankovky. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu. ČSOB na v reakci uvedla, že pokutu ve stanoveném termínu uhradí. Skupina ČSOB za půl roku vygenerovala zisk 3,5 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pobočka ČSOB

Článek

ČNB v rozhodnutí uvedla, že má za prokázané, že celkově v 51 ze 153 případů ČSOB nevyměnila běžně poškozené bankovky. Tím tak banka nesplnila svoji povinnost podle zákona o oběhu bankovek a mincí.

„Tímto se účastník řízení nesporně dopustil přestupku podle zákona o oběhu bankovek a mincí,” uvedla centrální banka.

Zároveň ČNB zjistila, že banka nezajistila u některých pracovníků, aby byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování.

Zloděj přelstil prodavačku při výměně bankovek

Krimi

ČSOB patří mezi největší tuzemské banky. Sto procent akcií vlastní belgická finanční společnost KBC Group. Skupině ČSOB v pololetí klesl čistý zisk v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy korun.

Kromě vlastní Československé obchodní banky, která patří k největším českým bankám podle počtu klientů i bilanční sumy, jsou součástí skupiny ČSOB ještě Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost nebo Patria.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám