Hlavní obsah

ČSA zvýší palivový příplatek k letenkám

PRAHA

České aerolinie následují své konkurenty a od středy 20. dubna zvýší palivový příplatek k letenkám. Cestující, kteří poletí po Evropě, si připlatí dvě eura, tedy asi 60 korun. Příplatek tak bude celkem asi 210 korun. Cestující na dálkových trasách zaplatí navíc osm eur, příplatek je celkem vyjde na 540 korun.

Článek

"Vzhledem k neustálému růstu cen ropy a leteckého paliva v prvním čtvrtletí tohoto roku přistupují České aerolinie, stejně jako alianční partneři a ostatní letecké společnosti, k mírnému navýšení palivového poplatku s platností od 20. dubna 2005," oznámila mluvčí společnosti Jitka Novotná.

Příplatek ČSA zavedly loni v září až když to udělala většina konkurence. Od té doby se příplatek zvýšil loni v listopadu. Příplatek reaguje vždy jen na růst cen ropy, na pokles nikoliv. Například letos v březnu vystoupily ceny ropy jen o málo výše než loni v říjnu. Mezi tím se cena poklesla asi hodnotu kolem 50 dolarů za barel. To je stále asi o dvacet dolarů za barel více, než ropa stála na začátku minulého roku.

Cena americké lehké ropy byla na přelomu března a dubna na rekordních 58,28 dolarech za barel, aktuální cena 49,66 dolarů za barel. To je nejméně od února 2005.

Až ceny klesnou

Společnosti dříve tvrdily, že jakmile ceny klesnou, příplatky zruší. Pokud se tak nestane, je možné, že se do cen letenek promítnou přímo a poněkud výmluvné opatření s příplatky zmizí.

"Jedná se o dočasné opatření, které bude zrušeno ve chvíli, kdy klesne cena ropy kotovaná na burze v Rotterdamu pod hodnotu 45 USD za barel a pokud bude tato hodnota udržena alespoň po dobu 30 dní," sdělila Novotná.

Minulý týden oznámily zdražení poplatků například Air France či KLM, ceny již zvedly také British Airways či Lufthansa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám