Hlavní obsah

ČSA zřejmě rozšíří dálkovou flotilu

– PRAHA
Právo, Jiří Novotný

České aerolinie (ČSA) vážně uvažují o rozšíření své flotily pro dálkové lety. Oslovily už oba největší světové výrobce dopravních letadel - evropské konsorcium Airbus a americký Boeing. ČSA plánují létat do Číny, Japonska a Thajska, naopak zřejmě zruší lety do Edinburghu, Splitu a Sarajeva.

Článek

Přitom ještě letos na jaře připouštěly ČSA možnost, že transoceánské linky zcela zruší a všechny své čtyři airbusy A310 prodají. Později ale převážil názor, že ekonomicky výhodnější by naopak bylo dálkovou flotilu zmodernizovat.

Na otázku Práva, zda už je definitivně rozhodnuto o budoucí strategii v dálkových letech, odpověděla včera mluvčí ČSA Daniela Hupáková: "Ještě ne. Čekáme na nabídky Airbusu a Boeingu, na jejichž základě bude strategie znovu posouzena. Rozhodnutí by mělo padnout letos v listopadu."

Nová letadla jsou drahá

Pro nákup připadají podle Hupákové v úvahu pouze dva stroje -airbus A330 a nejnovější typ boeingu B787, který se teprve začal vyrábět. Jde o letadla s větším doletem a podstatně efektivnějším provozem, než mají A310. Ale také s vysokou pořizovací cenou.

"Otázkou také je, jak dlouhé by byly termíny dodání. Oba výrobci totiž mají nakontrahované spousty zakázek od leteckých společností," připomněla mluvčí.

Zrušení letů do USA a Kanady, které jsou sice ztrátové, ale velmi dobře obsazeny, by se projevilo úbytkem pasažérů na linkách po Evropě. Mnozí z cestujících, kteří ze zámoří přilétají do České republiky, totiž z Ruzyně pokračují letadly ČSA do dalších evropských destinací. Navíc se pro dálkovou flotilu ČSA otevírají nové lukrativní možnosti na asijských trzích - zejména v Číně, Japonsku a Thajsku.

Chystají se škrty v letovém řádu

V zimním letovém řádu, který vstoupí v platnost 29. října, doznají změn pravidelné linky ČSA po Evropě. "V současné době se na tom intenzívně pracuje a vše musí být jasno do počátku října," informovala Hupáková. Potvrdila, že vážným adeptem na zrušení jsou lety z Prahy do skotského Edinburghu, irského Corku, Splitu a Sarajeva. "Jisté to ale ještě není," zdůraznila.

Na pravidelných linkách přepravily České aerolinie za letošních prvních šest měsíců celkem 2,15 miliónu pasažérů, což je tříprocentní meziroční vzestup. V současné době nabízejí spojení do 113 destinací ve 47 zemích.

Charterovými lety ČSA cestovalo za letošních prvních šest měsíců přes 300 tisíc lidí, o třetinu více než za stejné loňské období. Rostoucí zájem o charterovou přepravu se odrazil i v počtu letů, jichž ČSA vypravily od začátku roku o pětinu více než loni.

Reklama

Související články

Letenky ČSA zlevnily

České aerolinie (ČSA) od pondělka zlevnily ceny letenek do deseti evropských destinací. Zlevnění se týká cest do Amsterdamu, Říma, Benátek, Madridu, Kodaně,...

Výběr článků

Načítám