Hlavní obsah

ČSA po 66 letech končí s provozem linky Praha-Berlín

• Aktualizováno

České aerolinie končí s provozováním linky mezi Prahou a Berlínem. Linka spojující české a německé hlavní město skončí po 66 letech, protože se dopravci nevyplatí. Úbytek pasažérů dopravce pociťuje i na linkách do Ruska a Ukrajiny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Zde už zrušil linku do Oděsy, omezil počet letů do Kyjeva a výdělečnost dalších destinací prověřuje. „Žádné další východní spojení by ale podobný osud jako linku do Oděsy postihnout neměl,” řekl mluvčí společnosti Daniel Šabík.

Linky směřující do Ruska a okolních zemí jsou pro tuzemského národního dopravce velice významné. ČSA na nich využívají exkluzivního postavení spojeného s omezeným počtem dopravců vlastnících licence na letecká spojení, a nepotýkají se tak na nich s takovou konkurencí, jako na letech do EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkem ČSA v letošní letní sezóně operují 40 pravidelných spojení. Kromě linky do Berlína oznámil už dříve dopravce ukončení spojení do švýcarského Curychu.

Za loňský rok vykázaly ztrátu 922 milionů korun při tržbách 13,3 miliardy korun. Je to nejhorší výsledek od roku 2009, v minulých letech však čísla zkresloval rozprodej majetku, který pomáhal dopravci přežít.

Reklama

Výběr článků

Načítám