Hlavní obsah

ČSA měly loni ztrátu 3,7 miliardy, budou prodávat letadla a propouštět

Novinky, toh
Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila tříletý restrukturalizační plán Českých aerolinií. Chystá se prodej letadel a propustí se asi deset procent zaměstnanců. Podnik je již delší dobu ve finančních problémech. Jen loni se propadl do ztráty 3,7 miliardy korun. Firma již před časem sdělila, že se bude snažit, aby z aerolinek vznikl holding.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Po ozdravných krocích by aerolinky měly být nejen menší, ale měla by se letošní ztráta snížit na 600 miliónů korun. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr financí Eduard Janota. Podle vládou schváleného plánu by ČSA měl pomoci mimo jiné další prodej majetku, firma se tak do budoucna zaměří jen na přepravu cestujících.

„Pokud nenastane nepředvídatelná událost, předpokládáme, že v roce 2012 se můžeme těšit na ziskové České aerolinie," komentoval restrukturalizační plán prezident ČSA Miroslav Dvořák.

Podle něj bude firma využívat již jen letadla typu Airbus, do konce roku 2012 proto budou prodány boeingy. Doposud vlastní ČSA přes pět desítek letadel. Kvůli omezení flotily se sníží i počet destinací.

Z aerolinek bude holding

Firma již například vyčlenila odbavování cestujících a letadel do dceřiné společnosti, která poskytuje služby nejen ČSA, ale i dalším aerolinkám.

Potvrzeným záměrem je osamostatnění charterové přepravy, ve fázi úvah je také vyčlenění technické údržby nebo například Výcvikového střediska Českých aerolinií.

České aerolinie nyní zaměstnávají zhruba 3300 zaměstnanců, další stovky pracují pro dceřinou společnost pro odbavení letadel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám