Hlavní obsah

ČSA dostaly zelenou k jednáním s Travel Service

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Českých aerolinií dostalo zelenou pro další jednání se soukromou leteckou společností Travel Service o úzkém partnerství v charterové dopravě. Souhlas s tím v pondělí vyslovili akcionáři ČSA na valné hromadě.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„Zamýšlená transakce nezahrnuje prodej žádných našich letadel,“ ujistila Právo mluvčí ČSA Hana Hejsková. Jak ale dále prohlásila, s ohledem na obchodní tajemství nelze v tuto chvíli podrobnosti případného kontraktu zveřejňovat. Podle informací Práva je nejpravděpodobnější variantou dlouhodobý pronájem celé charterové flotily ČSA včetně posádek.

„Nyní budou dojednávány podrobnosti smlouvy, což může trvat ještě několik týdnů,“ odhaduje předseda dozorčí rady ČSA Michal Mejstřík. Cílem je, aby se tyto zadlužené aerolinky mohly zcela zaměřit na svůj hlavní předmět podnikání – pravidelnou leteckou dopravu.

Takovou změnu strategie vítají i analytici. Například Jan Procházka ze společnosti Cyrrus uvedl: „Myslím, že zaměření na pravidelné linky v této těžké době Českým aeroliniím jednoznačně pomůže.“

ČSA jsou jedničkou na Ruzyni

Na celkovém počtu cestujících, které odbavuje letiště v Praze-Ruzyni, měly loni ČSA 43procentní podíl, a teprve za nimi následovaly Travel Service, EasyJet a Lufthansa. V charterových letech je však Travel Service v Ruzyni lídrem. Během loňské letní sezony provozoval 21 letadel a letos se jeho flotila rozrostla již o dva boeingy B737-800 nové generace.

Za loňský rok přepravil Travel Service 2,7 miliónu cestujících, o 16 procent více než v roce 2008. Vlastníky této letecké společnosti jsou Icelandair Group (30 % akcií), Unimex Group a šéf Travel Service Roman Vik (po 25 %). Zbývající pětinu akcií nedávno koupila od Islanďanů cestovní kancelář Canaria Travel.

Reklama

Výběr článků

Načítám