Hlavní obsah

ČS: lidé si loni vzali rekordní množství úvěrů

ČESKÁ REPUBLIKA

Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů zažili podle odhadu České spořitelny (ČS) loni rekordní rok. Objem úvěrů v roce 2005 v ČR vzrostl o 30 procent a přiblížil se 90 miliardám korun, odhadla ČS.

Článek

Letos se dále podle ČS Češi budou zadlužovat mírnějším tempem. Růst by mohl zpomalit na 20 procent a objem spotřebitelských úvěrů překročí 100 miliard korun. Každá čtyřčlenná rodina tak bude průměrně dlužit kolem 40 000 korun.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána si Češi na koupi počítačů, elektroniky, vybavení domácností a mobilů půjčují stále výrazně méně než obyvatelé západní Evropy. Zatímco v eurozóně tvoří spotřebitelské úvěry necelých sedm procent HDP a v USA to je 17 procent, v ČR je to pouze 2,41 procenta. Průměr EU je deset procent.  

Domácnosti si podle Kotlána mohou při svých platech dovolit i vyšší dluhy. Potvrzuje to prý také platební morálka dlužníků, která se i přes rozmach úvěrů v České spořitelně zlepšuje. Údaje za celý trh však hovoří o tom, že své dluhy nesplácí přibližně osm až deset procent dlužníků.

Pokusů o zatajení dalších dluhů výrazně ubylo poté, co začal fungovat bankovní registr. V něm si banky vyměňují informace o svých dlužnících. Za několik dnů by se tato databáze měla propojit s nebankovním registrem a banky se tak dozvědí i o dluzích, které mají jejich klienti u různých splátkových společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám