Hlavní obsah

ČR si vezme úvěr na výstavbu čističek odpadních vod

PRAHA

Česká republika si vezme od mezinárodní finanční instituce pro roky 2006 až 2010 úvěr zhruba tři miliardy korun na investice do vodovodů a kanalizací. Návrh zákona o přijetí úvěru ve čtvrtek hladce schválila Sněmovna. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Článek

Česká republika v letech 2006 až 2010 potřebuje investovat zhruba 69 miliard korun do výstavby čističek odpadních vod a do zvyšování počtu obyvatel napojených na veřejné vodovody, aby splnila předpisy EU. Se splněním této směrnice EU ve stanoveném termínu mají problémy hlavně menší města a vesnice.

Na investice do vodovodů a kanalizací by měly jít podle předpokladů z velké části peníze z evropských fondů, dále vlastní zdroje investorů, a podílet se bude také stát. Vzhledem k omezeným možnostem státního rozpočtu ale ministerstva zemědělství a financí navrhla úvěr na pokrytí části národních zdrojů. Instituci, která Česku úvěr poskytne, vybere ministerstvo financí.

Pokud by si Česká republika úvěr nevzala, chybějící zdroje by musely být nahrazeny zvýšením vodného a stočného nad sociálně únosnou mez.

Podle předpokladů si splnění evropské směrnice o čištění městských odpadních vod do roku 2010 vyžádá asi 51 miliard korun. Zhruba 29,5 miliardy mají tvořit evropské fondy, něco přes 15 miliard vlastní zdroje investorů a přibližně šest miliard by měl dát stát (z toho 1,65 miliardy z navrhovaného úvěru).

Výdaje na plnění směrnice EU o rozšiřování počtu obyvatel napojených na veřejné vodovody se v letech 2006 až 2010 předpokládají kolem 18 miliard korun. Polovinu, devět miliard, chce Česko získat z evropských fondů, asi 5,4 miliardy mají být vlastní zdroje investorů a přibližně 3,6 miliardy připadá na stát (z toho je 1,35 miliardy úvěr).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám