Hlavní obsah

ČR bude dál bojovat za nižší DPH na výstavbu bytů

PRAHA

Česká republika je na úterním jednání ministrů financí EU připravena vetovat rakouský návrh na změny v dani z přidané hodnoty. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou předložené změny v sazbách DPH nepřijatelné. Návrh počítá mimo jiné se zvýšením DPH na výstavbu bytů a vytápění domácností od roku 2008, ale ČR chce udržet tuto sazbu nižší až do roku 2015.

Článek

Podle Sobotky je návrh rakouského předsednictví nevyvážený a je v rozporu se zájmy České republiky. "Nedojde-li na zítřejším jednání ke změně, jsem připraven jej vetovat," uvedl Sobotka.

ČR má nyní v rámci unijních pravidel povolenou sníženou sazbu DPH na výstavbu a opravu bytů a domů a na vytápění domácností, ale jen do roku 2008. Na zasedání ministrů financí se však již řadu měsíců diskutuje prodloužení této výjimky až do roku 2015.

Rakouský návrh však u bytové výstavby a vytápění s žádným prodloužením výjimek nepočítá, a ČR by tak musela již za dva roky zvýšit sazbu DPH z pěti na 19 procent. Na rekonstrukce a opravy bytů a domů by se výjimka prodloužila jen do roku 2010.

Návrh je nespravedlivý

Zatímco u nových členských států EU chce Rakousko výjimky zrušit či omezit, u starých členů mají zůstat nedotčené a trvalé. "Návrh nerespektuje princip rovného zacházení mezi všemi členskými státy," řekl Sobotka s tím, že rozdíly mezi starými a novými zeměmi by se ještě prohloubily. Nižší DPH přitom podle něj nemůže v žádném případě narušit fungování jednotného vnitřního trhu.

Naopak zvýšení daně by podle ministra mohlo závažně poškodit rozvoj bytové výstavby v Česku. Podle Roberta Kellera z Patria Finance však již stavební firmy a trh se zvýšením DPH od roku 2008 počítají. "Odhadujeme, že by to negativně ovlivnilo poptávku po novém rezidenčním bydlení minimálně na další dva roky, a to i přes úspěšný prodej developerů," řekl.

Na změnách v daních se musejí ministři financí EU shodnout jednomyslně. Předchozí měsíce vytrvale blokovalo dohodu o snížených sazbách DPH Německo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám