Hlavní obsah

ČOI musí zaplatit pokutu, potvrdil šéf antimonopolního úřadu

Brno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil České obchodní inspekci (ČOI) pokutu ve výši 200 000 korun. Inspekce chybovala, když v roce 2011 uzavřela bez otevřeného tendru smlouvu se společností SGS Czech Republic, s. r. o., na analýzy vzorků benzínu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí je pravomocné. ČOI se ještě může bránit pokutě podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Cena zakázky přesáhla 30 miliónů korun bez DPH.

Podle ÚOHS mohl postup ČOI podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Jde o závažný delikt, postupem zadavatele došlo k eliminaci základního účelu zadávání veřejné zakázky, kterým je zajištění spravedlivé soutěže o cenu,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Inspekce v minulosti už v obdobném tendru chybovala. Vypsala otevřenou soutěž, také v ní ale byly chyby. Inspekce nedodržela zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezila předmět veřejné zakázky. Její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. ÚOHS proto tendr v roce 2010 zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám