Hlavní obsah

ČOI: Cena v letáku často neodpovídá ceně u pokladny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni provedla celkem 4390 kontrol slev a akčních cen. Porušení zákonů zjistila u více než 43 procent kontrolovaných případů a rozdala pokuty za 32 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obchody lákají na slevy (ilustrační foto).

Článek

„Obchodníci obvykle neinformují spotřebitele řádně o cenách, nebo deklarovaná cena v letáku nebo v regálu pak často neodpovídá ceně naúčtované u pokladny,“ řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Porušení poctivosti prodeje zjistili inspektoři ve více než 600 případech, většinou šlo o to, že obchodníci nesprávně účtovali zboží. Ve stejném počtu případů podle ČOI porušili i povinnost informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy.

Slevových akcí přibylo, ale Češi v nich nakoupili dráž

Ekonomika

V téměř 300 případech prodejci nedali zákazníkovi doklad o zakoupení výrobku, nebo ho dali, ale neměl stanovené náležitosti. Ve více než 200 případech inspektoři zjistili, že u výrobků chybí informace v češtině.

ČOI připomněla, že slevy jsou v Česku celoroční fenomén a kontroluje je proto průběžně.

Reklama

Související články

ČOI řeší první případy geoblockingu

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první tři případy tzv. geoblockingu. Jde o situaci, kdy má česká firma e-shop nejen v české verzi, ale i v zahraniční, ale...

Výběr článků

Načítám