Hlavní obsah

Coca-Cola a McDonald’s vedou kalorickou válku proti Rusku, tvrdí poradce Medvěděva

Novinky, tov

Poradce ruského premiéra Dmitrije Medvěděva přirovnal reklamní kampaň amerických firem Coca-Cola a McDonald’s na jejich “nezdravé” výrobky k válce proti občanům Ruska. Útok na americké řetězce není první, který z Moskvy kvůli napětí v souvislosti se sankcemi a krizí na Ukrajině zní.

Foto: Profimedia.cz

Na archivním snímku restaurace McDonald’s v Moskvě

Článek

„Jejich agresívní marketing, který nemá nic společného s naší kulinární tradicí, se dá přirovnat k válce proti našim lidem,” řekl Genadij Oniščenko ruské rozhlasové stanici RSN.

Dodal, že restaurace by měla změnit své „super-kalorické” menu i styl občerstvení a nabídnout „vhodnou výživu pro Rusy”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Než se stal poradcem premiéra, pracoval Oniščenko jako hlavní hygienik. Stál za zákazem dovozu řady potravin ze zemí politických oponentů Moskvy kvůli údajnému porušení hygienických předpisů, uvedla agentura AFP.

Loni označil Coca-Colu a Pepsi za „chemické zbraně” a litoval, že nebyly na seznamu zboží, které Rusko zakázalo dovážet v odvetě za západní sankce.

Hygiena zavírala restaurace

Ve čtvrtek předseda zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov vyzval společnosti McDonald’s a Coca-Cola k opuštění země.

„Nechtějí McDonald’s a Coca-Cola podpořit Obamovy sankce a zbavit nás svých výrobků? Byli by věrní svým principům a my zdravější,” napsal Puškov na Twitteru.

Loni ruská hygiena provedla kontroly ve víc než stovce restaurací McDonald’s v zemi a nařídila dočasně uzavřít několik z nich, včetně té nejstarší na Puškinově náměstí v Moskvě.

McDonald’s zavřel své restaurace na Krymu po loňské anexi Ruskem a opustil i oblasti východní Ukrajiny, které ovládají povstalci. Tržby řetězce v Rusku a na Ukrajině loni navíc poznamenalo oslabení místních měn, dodává agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám