Hlavní obsah

Co nového u operátorů: Všichni operátoři snižují ceny

Novinky, Vojtěch Horna, vojtech.horna@seznam.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počínaje prvním dubnem přináší všichni operátoři cenové úpravy. Zlevňuje Oskar, T-Mobile i Eurotel. Poslední jmenovaný navíc přichází s neomezeným přístupem na Internet přes GPRS za tisíc korun měsíčně. Další změny v cenách budou následovat v nadcházejících dnech.

Foto: Josef Zajíc

Taneční skupina im.pu.re.dance theater.

Článek

Vypadalo to jako dobrý apríl, ale nakonec se naštěstí jednalo o realitu. Všichni operátoři připravili pozitivní změny v nabídce služeb a cen. Nejpříjemnější zprávou pro uživatele je spuštění Internetu za paušál v síti Eurotel.

Eurotel: Za tisíc korun neomezený přístup na Internet

O to na co čekají někteří léta u Českého Telecomu - na Internet za paušál - se nakonec postarala dceřiná společnost dominantního operátora. Eurotel od dubna poskytuje za něco málo přes tisíc korun neomezené připojení na Internet přes GPRS. Navíc v tom není žádný háček, ač to může znít v českých podmínkách až neuvěřitelně. Připojení s novým tarifem Data Nonstop se vyplatí těm, kteří přenášejí více než 30 MB dat měsíčně.

Nelimitované připojení Eurotel nabízí prostřednictvím nového tarifu Data Nonstop, který lze objednat k libovolnému měsíčnímu tarifu. Při zvolení programu Individual bez volných minut nebo dat a s pouhou aktivací Data Nonstop zákazník zaplatí pouze částku rovnající se měsíčnímu poplatku za datový tarif, tedy 1050 Kč.

Jediné omezení spočívá v rychlosti závisející na vytíženosti sítě a na schopnostech přístroje, který je k připojení využíván. Mobily se liší počtem tzv. slotů pro přenos dat - číslo, které najdete v brožurce telefonu se skládá z dvou cifer. Jedné udávající počet slotů pro příjem dat (větší a první číslo) a pro odesílání dat. Mobilní telefon může například podporovat 3+1. Každý slot umožňuje přenos rychlostí 13,4 kbps, což u námi zmíněného přístroje činí celkově 40,2 kbps pro download - rychlost srovnatelná s připojením přes vytáčenou linku. V případě vytíženosti nemusí mít síť požadovaný počet slotů k dispozici a rychlost může poklesnout na nižší hodnoty.

Cena 1050 Kč včetně daně je v českých poměrech "trhákem" a zdá se, že Eurotel nezůstane osamocen v touze využít možností GPRS. T-Mobile dnes pořádá tiskovou konferenci týkající se datových služeb jehož součástí budou i nové GPRS tarify. Oskar prostřednictvím svého tiskového mluvčího Igora Přerovského Novinkám k GPRS řekl: "Připravujeme další rozvoj těchto služeb jak na produktové, tak i cenové úrovni."

Paušální přístup může zasadit ránu nově rozšiřujícímu se ADSL i když si to společnosti provozující tento způsob připojení nepřipouštějí. Pavel Píštěk, marketingový ředitel IPEXu, jedné ze společností nabízejících ADSL, se tarifu Data Nonstop neobává, protože věří, že ADSL si najde své zákazníky díky své kapacitě přenosu a do budoucna klesajícím cenám.

Eurotel: Zlevňujeme i ostatní datové služby

Eurotel kromě zavedení nového tarifu snížil ceny u stávajících programů. Například HSCSD Fast bude zpoplatněn namísto 6,50 Kč/min. novou sazbou 2,10 Kč/min. Navíc ve večerních hodinách bude surfování výhodnější. Do 30. června zákazníci zaplatí za HSCSD Instant 0,50 Kč za minutu a u GPRS Instant vyjde 1kB na 0,01 Kč. Večerními hodinami Eurotel myslí dobu mezi osmou hodinou večerní a osmou hodinou ranní od pondělí do pátku. Na tři měsíce se sníží i poplatek za tarif SMS Data Plus na polovinu.

Eurotel jako součást svých datových změn zpřístupnil připojení k Internetu i pro předplacené karty Go za zaváděcí cenu 0,03 Kč za přenesený kB.

Oskar: Blízcí si mohou volat za 1,58 Kč

Oskar představil novou službu Moje jednička. Jedná se o zvýhodněnou nabídku, která umožní dvou lidem, kteří využívají paušální tarif Oskara (některý z tarifů Nové generace), aby si volali navzájem za zvýhodněnou cenu 1,58 Kč. Moje jednička nelze aktivovat mezi cizími sítěmi ani mezi uživateli s Oskartou či se starými paušálními tarify a nelze kombinovat s Moji Nej. Hovory provolané s vybraným partnerem za 1,58 Kč se nezapočítávají do volných minut.

Za Moji jedničku se neplatí žádný měsíční poplatek, pouze aktivace ve výši 210 Kč, která je do konce května bezplatná. Aktivace se provádí tak, že na Internetu či přes SMS zadáte telefonní číslo osoby, se kterou si přejete volat levněji. Vybraná osoba dostane na svůj telefon SMS zprávu s výzvou k potvrzení aktivace a má 48 hodin na to, aby aktivaci potvrdila nebo zamítla. V případě, že dojde k potvrzení, bude oběma zákazníkům doručena SMS zpráva s informací o zprovoznění služby. Levnější volání lze využít od následující půlnoci.

V případě změny čísla osoby se zlevněným tarifem se postupuje jako při nové aktivaci. Poplatek 210 Kč platí strana, která o slevu zažádá.

T-Mobile: Twistoví zákazníci si mohou volat za méně než jednu korunu

Čeští operátoři postupně využívají mimošpičkové hodiny ke svým promo akcím a ke zvýhodnění cen. Tyto praktiky jsou běžné v některých zahraničních sítích a můžeme očekávat, že se u nás postupně rozšíří. Již nyní nabízí Eurotel slevy v tzv. Happy Hours, neboli ve večerních hodinách. Oskar nedávno ukončil svou nabídku pro nové zákazníky lákající na bezplatné volání v síti po celý víkend. T-Mobile přichází se svou nabídkou nyní.

Zákazníci s předplacenou kartou Twist zaplatí za volání v rámci sítě třetinu stávající ceny o víkendech a o svátcích. Nabídka začíná platit 5. dubna a končí 29. června.

KRÁTCE

Oskar změnil strategii prodeje svých telefonů. Jejich cena je nyní závislá na tarifu, který si s mobilem pořizujete.

Eurotel spustil SMS hru o milion korun.

Eurotel ve spolupráci s Komerční bankou umožňuje přímé dobití Go  a úhradu faktur přes bankomat.

Oskarovu Platbu z mobilu lze využívat nyní i u České spořitelny.

Český Telecom snížil sestavovací poplatek za hovor přes Czech Direct z 63 Kč na 39 Kč. Služba umožňuje telefonovat ze zahraničí do České republiky na účet volaného.

V následujících týdnech můžeme očekávat další pokrok v oblasti datových přenosů, ať již mobilních či fixních. Bude zajímavé sledovat jak na novou nabídku Eurotelu zareaguje jeho konkurence a jeho mateřská společnost Český Telecom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám