Hlavní obsah

Co dál s D1? Rozbít a přetáhnout asfaltem, uvažuje ŘSD

Aktualizováno

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zvažuje, že by pro úseky dálnice D1, které se teprve budou opravovat, použilo metodu tzv. fragmentace. Spočívá v tom, že se původní vrstva neodstraní, ale pouze rozbije a potáhne novým asfaltem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Výměna povrchu mezi 104. a 112. kilometrem D1

Článek

Oprava povrchu je pak levnější a i rychlejší, podle studie Českého vysokého učení technického (ČVUT) však méně trvanlivá. Současný povrch vozovky, který je v bídném stavu, by se rozbil a na něj by se nanesla silná vrstva asfaltu. Dálnice prý se zvýšením profilu o desítky centimetrů počítá a nebyl by to problém.

Sice to nevydrží, ale je to levnější

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Metoda ale podle ČVUT neznamená trvalou opravu dálnice. Za deset až 15 let by se povrch musel znovu opravit.

Úseky, které se nyní upravují, by byly dokončeny stávající metodou, tedy i s odstraněním původního povrchu. Ten se rozbije, odtěží i s podkladovou vrstvou a nahradí cementobetonovým povrchem. Dálnice se současně rozšíří o 75 cm. Tento postup doporučila studie ČVUT.

"U nových úseků, které budou soutěženy v tomto roce, považuji za nutné zvážit a projednat, jakou technologií bude ŘSD při modernizaci postupovat, a to například z časového hlediska. Kompletní změny projektů by totiž znamenaly oddálení modernizace," uvedl ředitel ŘSD Jan Kubiš.

Argumentem pro je cena i čas, fragmentace by vyšla na pět miliard korun, velká investice by se ale jen oddálila. Na opravu by ale zřejmě nebylo možné použít peníze z EU. Nynější metodou očekává ministerstvo dopravy náklady ve výši 15 miliard. Původně se počítalo s 20 miliardami, ale ceny stavebních zakázek klesají.

Reklama

Výběr článků

Načítám