Hlavní obsah

ČNB zvýšila sazby, půjčky zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle očekávání trhu se bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procenta. Nové sazby začnou platit v pátek. Dvoutýdenní repo sazba tak vzrostla na 2,5 %, na což budou reagovat komerční banky zvýšením úroků u půjček.

Foto: Jana Vančatová

Patnáct minut řádění bouřky zanechalo po sobě spoušť a desítky popadaných stromů

Článek

Diskontní se zvýšila na 1,5 a lombardní sazba je nově 3,5 procenta. Na internetových stránkách centrální banky o tom informoval Pavel Zúbek z odboru komunikace. Prostor pro zvýšení sazeb byl podle analytiků vytvořen živým růstem průmyslu, horečnatou vývozní aktivitou a díky domácnostem, kterým se podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské vrací chuť utrácet.

Od repo sazby se odvíjejí i úroky z úvěrů, které banky poskytují lidem a podnikům, a které tak po od pátku podraží. Zároveň stoupnou i úroky, které banky připisují ke klientským vkladům, uvádí ČTK. Analytici přitom očekávají, že letos bude ČNB sazby o čtvrt procenta zvyšovat ještě jednou. "S výhledem na růst inflace ke třem procentům a výše v příštím roce se dvoutýdenní sazba bude postupně zvedat nad 3 %," míní Horská.

Na zvýšení sazeb však některé bankovní domy nebudou reagovat. "Zvýšení je mírné a očekávané, takže na něj nebudeme bezprostředně reagovat," řekla Právu mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Na růst úrokových sazeb například nebude reagovat ani Českomoravská hypoteční banka ze skupiny ČSOB.

Banky se při své úrokové politice řídí především mezibankovním trhem, a ten se zvýšení sazeb ČNB už počítal, takže na něj reagoval s předstihem. "Průběžně sledujeme vývoj na mezibankovním a vývoj u konkurence. Dojde-li v tomto vývoji k nějakým změnám, budeme na ně eventuálně reagovat," potvrdila Právu mluvčí Citibank Markéta Dvořáčková.

Růst sazeb až ke čtyřem procentům

Souhlasí s ní i analytik České spořitelny Miroslav Plojhar. "Vzhledem k téměř konsensuálnímu očekávání zvýšení o čtvrt procentního bodu byl dopad tohoto kroku vliv na trh marginální," uvedl s tím, že možný vliv na výnosy státních dluhopisů či na měnový kurz koruny může mít odpolední tisková konference, která je plánována na 15:30 hod.

O dalším růstu sazeb nepochybuje ani analytik Volksbank Vladimír Pikora, který další zvýšení očekává v průběhu září či října. "V následujícím roce bude růst úrokových sazeb pokračovat a koncem roku 2005 by dvoutýdenní repo sazba mohla stát na 3,5 až 4 %," soudí Pikora.

Urban: ekonomický růst může zpomalit

I přes malý rozměr zdražení peněz ze strany ČNB na něj negativně reagoval ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Připomněl, že vláda v průběhu srpna opakovaně vyjádřila názor odmítající obavy z růstu inflace. Vláda podle něj "očekávala, že jej centrální banka vezme při svém rozhodování v úvahu." Zpřísnění měnové politiky podle minsitra může zpomalit celkový ekonomický růst, jehož urychlení patří mezi priority vlády. "Nové nastavení úrokových sazeb ze strany naší centrální banky věci rozhodně neprospěje," uvedl Urban.

Sazby ČNB:

  • Repo sazba (dvoutýdenní) 2,5 %
  • klíčová sazba, za niž ČNB stahuje peníze z trhu
  • Diskontní sazba 1,5 %
  • nejnižší sazba, za niž může ČNB v případě nutnosti půjčit peníze
  • Lombardní sazba 3,5 %
  • sazba, za niž půjčuje ČNB peníze proti zástavě cennými papíry

(Sazby platí od pátku 27. srpna)

Reklama

Výběr článků

Načítám