Hlavní obsah

ČNB zhoršila odhad růstu české ekonomiky

Aktualizováno

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na 2,5 procenta. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

V předchozí červencové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP na 2,9 procenta a na tři procenta příští rok.

Podle analytiků je důvodem snížení odhadu růstu zpomalení ekonomiky našeho největšího obchodního partnera Německa a slabší růst v eurozóně.

Intervence potrvají dál

"Bankovní rada v této situaci opět konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016," uvedl Singer.

Samotná nová prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR a pokračováním intervenčního režimu do prvního čtvrtletí 2016. Rizika možného vývoje jsou v nové prognóze centrální bankou hodnocena jako vyrovnaná.

Nové odhady ČNB počítají s tím, že inflace se bude postupně dále zvyšovat a na počátku roku 2016 překročí dvouprocentní inflační cíl. Ve čtvrtém čtvrtletí 2015 by měla inflace činit 1,5 procenta a v prvním čtvrtletí 2016 2,1 procenta, uvádí prognóza. Předchozí odhady počítaly s dvouprocentní inflací již ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na nynějších velmi nízkých úrovních do prvního čtvrtletí 2016.

Guvernér na tiskové konferenci nenaznačil možnost dalšího prodloužení intervence, podle některých ekonomů je tato varianta ale stále ve hře.

„Pokud v roce 2015 znovu nenaskočí růst v eurozóně, může se otázka další devalvace nabízet čím dál víc,” řekl hlavní ekonom Ery Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Reklama

Související články

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky...

Inflace v eurozóně dál nebezpečně klesla

Meziroční míra inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta ze srpnových 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický...

Výběr článků

Načítám