Hlavní obsah

ČNB vydá stříbrnou minci k výročí narození Boženy Němcové

Česká národní banka vydá ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. K dispozici bude 16 700 mincí. Autorem mince je zesnulý akademický sochař Jiří Harcuba, který odkázal své umělecké práce České národní bance.

Foto: ČNB

Podoba mince k 200. výročí narození Boženy Němcové

Článek

Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. V e-shopech se cena pohybuje okolo 500 korun.

Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Mince budou k dispozici ve dvojím provedení, lišit se budou povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 11 100 mincí. Dalších 5600 mincí bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

ČNB vydá stokorunu s Karlem Englišem, vytiskne jen 20 tisíc kusů

Ekonomika

Další stříbrnou minci vydá ČNB v únoru, tentokrát v hodnotě 500 korun. Mince bude připomínat 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky.

Emisní plán ČNB pro letošní rok počítá s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč, jednou emisí s nominálem 500 Kč a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám