Hlavní obsah

ČNB uvažuje o zvýšení úrokové sazby kvůli inflaci

PRAHA

Členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Michaela Erbenová ve středu agentuře Reuters řekla, že ČNB zřejmě brzy zvýší úrokové sazby, aby zabránila růstu inflace. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma také po posledním měnovém zasedání minulý čtvrtek uvedl, že roste pravděpodobnost pohybu sazeb vzhůru.

Článek

Rizika inflace se podle Erbenové zvýšila především kvůli růstu spotřebních výdajů a vysokým nákladům na energie. K posílení inflačních tlaků přispívá pokles nezaměstnanosti, růst mezd a konjunktura v průmyslu. Podniky také začaly přenášet rostoucí energetické náklady na spotřebitele, řekla Erbenová.

Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je v současnosti dvě procenta. Centrální banka naposledy změnila úrokové sazby na říjnovém zasedání, kdy je zvýšila o čtvrt procentního bodu a zdražila tak úvěry. [celá zpráva]

Nízké sazby vyhovují dlužníkům

Sazby ČNB toho hodně ovlivňují. Zejména se od nich odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Nízké úrokové sazby tedy nahrávají těm, kteří si půjčují, například podnikům, které si pořizují úvěry na investice a provoz. Výhodné jsou i pro domácnosti a jejich půjčky na bydlení.

Nízké úroky vyhovují i státu, který je velkým dlužníkem. Nevýhodné jsou pak pro ty, kteří mají své prostředky uloženy na účtech u bank, neboť při úroku, který je nižší než inflace, reálně prodělávají.

Reklama

Související články

ČNB zvýšila sazby, půjčky zdraží

Podle očekávání trhu se bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procenta. Nové sazby začnou...

Výběr článků

Načítám