Hlavní obsah

ČNB utratila za intervence proti silné koruně přes půl biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) od listopadu 2013 do konce dubna intervenovala proti posilování koruny nákupy eur za zhruba 530 miliard korun. Jen v dubnu pak za necelých 11 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které v úterý ČNB zveřejnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok nastupuje do čela ČNB od července, v popředí odcházející guvernér Miroslav Singer.

Článek

Cílem intervencí je nenechat korunu posílit nad hranici 27 CZK/EUR.

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013, kdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun.

Další intervence přišla loni v červenci, kdy ČNB nakoupila víc než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun.

V říjnu banka intervence na trhu neprováděla, v listopadu to pak bylo za zhruba 10 miliard korun, v prosinci za 42 miliard, v lednu za víc než 58 miliard a v únoru za zhruba 17 miliard korun. V březnu centrální banka na devizovém trhu neintervenovala.

Bankovní rada ČNB na počátku května uvedla, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017.

Postoj bankovní rady podpořil i Jiří Rusnok, kterého prezident Miloš Zeman na konci května jmenoval novým guvernérem ČNB. Rusnok od července nahradí ve funkci Miroslava Singera. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s intervencemi ČNB a oslabováním koruny?
Ano
10,6 %
Ne
89,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1651 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám