Hlavní obsah

ČNB ukázala návrhy dvacetikorun ke stému výročí republiky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) ukázala sádrové modely návrhů dvacetikorunových mincí s významnými osobnostmi, které se chystá vydat v říjnu ke 100. výročí vzniku Československa a v lednu k výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska.

Foto: ČNB

Mince k vydání v říjnu 2018

Článek

První bude říjnová emise dvacetikorunových mincí s portréty tří hlavních tvůrců československého státu – Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše – na rubové straně.

Mince budou určeny do oběhu, od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se budou lišit jen jinou rubovou stranou, lícní strana s českým lvem a letopočtem zůstává.

Foto: ČNB

Mince k vydání v lednu 2019

V lednu bude následovat obdobná emise oběžných příležitostných mincí v hodnotě 20 Kč vzor 2019, a to s podobiznami tří nejvýznamnějších meziválečných finančníků – Aloise Rašína, Viléma Pospíšila a Karla Engliše.

Výtvarný návrh vytvořil autor obíhajících dvacetikorun, akademický sochař Vladimír Oppl. ČNB plánuje těchto mincí vydat omezených počet, 200 tisíc kusů od každé. Mince si budou moci lidé vyměnit na pobočkách ČNB v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové a také na územních pracovištích centrální banky v Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám