Hlavní obsah

ČNB poprvé udělila licenci pobočce banky se sídlem mimo EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) udělila vůbec první licenci pobočce banky, která má sídlo v jiné než členské zemi Evropské unie. Touto bankou je čínská ICBC. Jde zatím o jedinou pobočku banky, která nemá sídlo v ČR, ale řídí se českým systémem pojištění vkladů, upozornila v pondělí ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok (vlevo) předal 13. května v Pekingu zástupci čínské banky ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) licenci na zřízení pobočky v ČR.

Článek

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), jejíž ústředí sídlí v Pekingu, je na základě posledních údajů o výši bilanční sumy největší světovou bankou. Zřízení pobočky v Česku banka chystá na poslední čtvrtletí letošního roku, licenci získala na počátku května.

Na rozdíl od poboček bank, které mají sídlo v členské zemi EU a které se účastní systémů pojištění vkladů v dané zemi (například pobočka polské mBank v Polsku, ING Bank v Nizozemsku, ale i pobočka další čínské banky - Bank of China, jejíž evropská centrála má sídlo v Maďarsku), u nově příchozí ICBC je situace odlišná.

„Protože se jedná o pobočku s ústředím mimo EU, účastní se přímo českého systému pojištění vkladů. Na českém bankovním trhu je tedy banka ICBC první a jedinou pobočkou banky, která nemá sídlo v ČR, ale řídí se českým systémem pojištění vkladů,“ vysvětluje Kadlecová.

Pojištěno do 2,65 miliónu

Vklady klientů pobočky ICBC v Praze jsou tedy pojištěné u Garančního systému finančního trhu a vztahují se na ně stejné podmínky pojištění jako na vklady uložené v českých bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách. Základní limit pojištění činí i v tomto případě 100 000 eur (2,65 miliónu korun) na jednoho klienta u jedné instituce.

Tento základní limit platí i v ostatních zemích EU, u některých je ve výjimečných případech i vyšší. Na druhou stranu v Česku je výplata pojištěných vkladů nově do sedmi pracovních dní, v EU je to až dvacet dní, upřesnila pro Novinky Kadlecová.

Investiční fond čínské banky ICBC by také mohl vstoupit jako strategický partner do koncernu Vítkovice Jana Světlíka. ICBC nyní zkoumá, jak na tom firma je. Řekl to při nedávné návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Vítkovice již dříve uvedly, že jednají s různými zájemci, a i uchazečů z Číny je více. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám