Hlavní obsah

ČNB počtvrté v řadě zvedla úrokové sazby

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu na 1,75 procenta. Jde o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v letošním roce.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

ČNB letos zvýšila sazby nejprve v únoru a poté od června čtyřikrát v řadě na každém zasedání. Základní sazbu ve čtvrtek zvedla opět o čtvrt procentního bodu.

Pro obyvatele zvyšování sazeb znamená dražší úvěry a hypotéky, ale také vyšší úročení peněz uložených na účtech. Úroky u vkladů v poslední době navýšily hlavně některé menší banky, ty větší zatím vyčkávají.

„ČNB zvýšila v letošním roce svou základní sazbu již popáté. Poměrně rychlé tempo růstu úroků souvisí se současnou situací tuzemské ekonomiky. Ta v některých ohledech vykazuje známky přehřívání a potřebuje tak být vyššími úroky mírně ochlazována,“ řekl Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Upozornil, že zároveň se postupně zvyšuje inflace, kterou centrální banka chce udržet poblíž dvou procent.

„Na začátku letošního roku ČNB předpokládala, že ochlazování ekonomiky a zpomalování růstu cen bude pomáhat postupně posilující koruna. Ta však zůstává relativně slabá z titulu globálního vývoje, a ČNB tak musela letos přistoupit k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb,“ dodal Seidler.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Úrokové sazby začala centrální banka zvyšovat loni v létě poté, co je několik let držela na rekordním minimu 0,05 procenta.

Horší prognóza

ČNB v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Rusnok naznačil, že zvýšení úroků by mělo být pro letošek poslední. „Dnešní zvýšení sazeb, pokud bude vývoj tak, jak ho předpokládá prognóza, by v podstatě mělo stačit, pokud jde o závěr letošního roku," uvedl guvernér.

Reklama

Související články

Bankovní radu ČNB doplní ještě Tomáš Holub

Druhým novým členem bankovní rady České národní banky (ČNB) bude ekonom Tomáš Holub, který v centrální bance vede měnovou sekci. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček...

Výběr článků

Načítám