Hlavní obsah

ČNB je připravena v případě potřeby ještě víc oslabit korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina členů bankovní rady České národní banky (ČNB) je připravena dál oslabit korunu, takže by euro stálo víc než 27 korun. Zatím takový krok není nutný, ale centrální banka dala najevo, že by o něm uvažovala při dalším poklesu inflace. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ve čtvrtek 5. května.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Nezaměstnanost je podle ČNB na „rovnovážné úrovni” a tento pokles se v budoucnu projeví v růstu nominálních mezd, což přispěje k dosažení dvouprocentního inflačního cíle. „Vzhledem k tomu není nutné v současnosti přistoupit k posunu hladiny kurzového závazku,” uvádí záznam ze zasedání rady.

Během jednání se ale objevil argument, že počet podniků v průmyslu, jejichž růstu brání nedostatek pracovníků, je nízký, což oslabuje tlak na budoucí růst mezd.

O připravenosti ČNB dál oslabovat korunu hovořil její guvernér Miroslav Singer už v březnu. Kriticky se k této možnosti vyjádřil odpůrce intervencí prezident Miloš Zeman.

Slovní intervence

Inflace se v Česku drží jen nad půl procentem, v zemích eurozóny je ještě nižší. Podle ekonomů ale zatím další oslabení koruny, které by lidem prodražilo nákupy a dovolené v eurech, nehrozí.

„Posunutí intervenční hladiny na vyšší úroveň, například na 28 CZK/EUR, vidím minimálně na nejbližším červnovém zasedání jako vyloučené. Ostatně i ze záznamu z posledního zasedání ČNB vyplývá, že k posunutí kurzového závazku není v současnosti nutné přistoupit a stejně minulý čtvrtek hovořil na tiskové konferenci i guvernér ČNB Miroslav Singer,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Slova o možném navýšení kurzového závazku chápu spíše jako slovní intervenci proti koruně. Ukázalo se, že zavedení záporných úrokových sazeb nemá mezi členy bankovní rady dostatečnou podporu. To, že se koruna drží téměř bez hnutí u hladiny 27 CZK/EUR svědčí o tom, že tržní účastníci tento výrok ČNB berou primárně jako slovní intervenci,” dodal Novák.

I v pátek dopoledne se kurz koruny drží kolem 27,02 CZK/EUR.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek rozhodla pokračovat v režimu devizových intervencí a ponechala úrokové sazby na historických minimech. S ukončením intervencí počítá v polovině roku 2017. [celá zpráva]

Anketa

Prospěly intervence ČNB české ekonomice a souhlasili byste s jejich prodloužením?
Ano
14,9 %
Ne
84,2 %
Nevím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 971 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný guvernér ČNB Jiří Rusnok

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám