Hlavní obsah

Člen dozorčí rady KB dostal pokutu za obchody s akciemi

Praha

Člen dozorčí rady Komerční banky Pavel Krejčí dostal v únoru od České národní banky pokutu 15 000 korun. Loni v říjnu prodal 500 kusů akcií Komerční banky za celkem 1,12 miliónu korun, ale neoznámil to ve lhůtě pěti pracovních dnů České národní bance. Porušil tím zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Vyplývá to z informací České národní banky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Krejčí byl pokutován za obchodování s akciemi Komerční banky už v roce 2006. Tehdy musel zaplatit 10 000 korun za to, že rovněž nenahlásil v zákonné lhůtě obchody s akciemi Komerční banky.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromou aktivitu člena dozorčí rady, nebude jí Komerční banka komentovat," uvedla šéfka komunikace Komerční banky Marie Petrovová.

Jak Petrovová doplnila, Komerční banka v rámci svých vnitřních předpisů omezuje nakládání s akciemi u vybraných skupin zaměstnanců. Tyto vnitřní předpisy se zaměřují na zaměstnance, kteří mají možnost disponovat s určitými vnitřními informacemi z podstaty své pracovní pozice. Plnění těchto vnitřních předpisů však nemá žádný dopad na plnění povinnosti té části zákona o podnikání na kapitálovém trhu, jejíž porušení zjistila ČNB.

Pokutu dostal i generální ředitel ČEZu

Pokuty pro vedoucí představitele firem za obchodování s akciemi nejsou žádnou výjimkou. Šéf státem ovládané energetické skupiny ČEZ Martin Roman dostal loni pokutu 50 000 korun. Roman uskutečnil dva obchody s kótovanými akciemi emitenta ČEZ a jako předseda představenstva je včas neohlásil.

V hledáčku ČNB se již ocitli i jiní zástupci Komerční banky. Člen dozorčí rady Komerční banky Jan Kučera dostal předloni pokutu 15 000 korun a důvodem byla rovněž nedodržená pětidenní lhůta při obchodování s akciemi firmy, kde působil. Ze stejného důvodu dostal v minulých letech od centrální banky pokutu třeba člen dozorčí rady Cukrovaru Vrbátky Zdeněk Kovařík nebo člen dozorčí rady Pražské plynárenské Lubomír Habrnál.

Reklama

Výběr článků

Načítám