Hlavní obsah

CK Antour zkrachovala, v úpadku je další cestovka

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

S rozbíhající se letní sezónou přichází další krach v oblasti cestovního ruchu. Ve středu uzavřela svou kancelář v Chebu malá cestovní kancelář Antour a ukončila tak svou činnost. Od rána se u kanceláře scházejí rozzlobení klienti, kteří měli odcestovat na dovolenou. Problémy má ale ještě další cestovka.

Foto: Václav Houfek

Historie labské plavby sahá až do nejstarších dob. Na fotografii labský člun v Církvicích kolem roku 1890.

Článek

Pool pojišťoven totiž obdržel oznámení o úpadku další cestovní kanceláře. Návrat jejích klientů domů však zřejmě nebude muset zajišťovat. Jméno kanceláře šéf poolu Michael Neuwirth nesdělil.

Na dveřích kanceláře Antour je stručné oznámení, že cestovní kacelář z technických důvodů ukončuje prodej zájezdů a kontakt na Evropskou cestovní pojišťovnu, na kterou se klienti mohou obrátit, pokud už za zájezdy zaplatili. Ačkoli majitel Antouru Peter Antal ujišťuje, že klienti o své peníze nepřijdou, ti příliš optimističtí nejsou.

"Jestli peníze vůbec dostanu, tak bůhvíkdy. A jak to u nás chodí, určitě nebudou všechny. Každopádně letos je po dovolené," rozhořčeně konstatovala klientka kanceláře, která si ve čtvrtek ráno přišla pro telefon na pojišťovnu.  CK Antour na svých internetových stránkách uvádí, že pro případ úpadku je pojištěna u Generali. V seznamu pojištěných cestovek na serveru pool.evropska.cz uvedena není.

Již zítra měl na dovolenou do Španělska odcestovat i Tomáš Popelka. "Přes CK Antour jsem koupil zájezd jiné kanceláře," sdělil nespokojený klient. "Z té cestovky mi však telefonovali, že moje peníze na jejich účet nedorazily," dodal Popelka.

Klienti se ze zahraničí vrátí bez problémů

Podle Marie Nezvalové z Evropské cestovní pojišťovny by se krach cestovky neměl dotknout klientů, kteří byli v těchto dnech v zahraničí. "Jeden zájezd se vrátil v úterý a druhý se vrací dnes. Dopravcům jsme dali garance, takže tito klineti si dovolenou užili až dokonce," uvedla Nezvalová. Ostatní si ale na zaplacené peníze budou muset počkat nejméně půl roku.

"Šest měsíců bude pojišťovna shromažďovat nároky klientů. Poté se sečtou a porovnají s výší pojištění. Pokud bude pojištění nižší, bude nutné peníze pro klienty krátit," vysvětlila s tím, že v tuto chvíli se zatím nedá odhadnout, jestli ke krácení dojde. Klienti by se každopádně měli na pojišťovnu se svými nároky brzy obrátit. Aby mohl být nárok započítán, měl by klient předložit originál nebo ověřenou kopii cestovní smlouvy a doklad o zaplacení peněz. "Všechny rady i formuláře lze najít na internetu pool.evropska.cz. Ti kdo internet nemají, mohou své nároky zaslat na adresu pojišťovny poštou," radí Nezvalová.

Agentura pokračuje dál

S cestovkou Antour využívala kancelářské prostory i Cestovní agentura Alexandra Vrbová. Klienti, kteří se sešli před kanceláří, tak nevěděli, zda zkrachovala cestovka či agentura. Krach Antouru se však podle prvotních informací zákazníků cestovní agentury kromě uzavření obchodního místa jinak nedotkne. Dopoledne se na dveřích objevil plakát, který ujišťuje zákazníky této agentury, že jich by se krach Antouru neměl týkat. Podle neoficiálních informací agentura bude řešit vzniklou situaci úvěrem, aby klienti o své zájezdy nepřišli.

CK Antour byla založena v roce 1990. V obchodním rejstříku je jako obchodní firma zapsán od června roku 2001 Peter Antal. Jako předmět podnikání má podle internetového výpisu zaregistrován specializovaný maloobchod, provozování cestovní kanceláře a silniční motorová doprava osobní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám