Hlavní obsah

Čistý zisk Sazky loni překročil 1,7 miliardy korun

PRAHA

Největší domácí loterijní společnost Sazka překonala podle předběžných odhadů rekordních 1,7 miliardy korun. To znamená meziroční zlepšení o více než devět procent. Do uvedeného údaje ještě nebyl přepočítán vliv nových emisí dluhopisů.

Článek

Za rok 2005 vykázala Sazka čistý zisk 1,56 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,32 miliardy korun. V roce 2005 překročil celkový výtěžek na veřejně prospěšné účely 1,289 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,11 miliardy korun. Loňský odvod Sazky na tyto účely by měl být opět meziročně vyšší, přesnější číslo mluvčí Sazky ale neuvedl.

Tržby Sazky z hlavní oblasti podnikání, tedy sázkové a loterní činnosti, činily v loňském roce zhruba 7,9 miliardy korun a meziročně se tím zvýšily přibližně o devět procent.

Zisk mohl být vyšší

Zisk by podle Sazky mohl být ještě vyšší, kdyby nebylo sporu se státem ohledně daně z přidané hodnoty. "Například čistý zisk vzrostl od roku 2002, tj. za posledních pět let, přibližně o půl miliardy korun. A to přesto, že v letech 2005 a 2006 nám stát neumožnil uplatnit nárok na odpočet DPH. V opačném případě by se čistý zisk společnosti již v loňském roce pohyboval na hranici dvou miliard korun," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek potvrdil, že odmítavé stanovisko k odpočtu DPH platí. Sazka se ale domnívá, že po loňské novele zákona má na odpočet nárok a chce se toho případně domáhat soudně. Podle Zikmunda kvůli DPH přichází Sazka a tím i český sport zhruba o čtvrtmiliardu ročně.

Sazka také vyměnila emisi dluhopisů vydanou na financování víceúčelové haly Sazka Arena, což sníží roční náklady na splácení dluhu, ale celková částka bude větší. První splátku nové emise uhradí do poloviny ledna, tuto sumu ani celkové letošní náklady Zikmund neuvedl.

Mezi akcionáře Sazky patří i sokolníci

Společnost Sazka je největším tuzemským provozovatelem číselných a okamžitých loterií a jednou z největších firem v kurzových sázkách. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy. Největší Český svaz tělesné výchovy drží podíl 68 procent, Česká obec sokolská 13,5 procenta a České asociaci Sport pro všechny patří 5,6 procenta akcií Sazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám