Hlavní obsah

Čínští byznysmeni míří na Pražský hrad

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Na Pražský hrad se v úterý sjedou zástupci řady významných čínských společností. V rámci hlavního programu již sedmého česko-čínského investičního fóra budou s českými politiky a podnikateli diskutovat o možnostech ekonomické spolupráce v mnoha odvětvích.

Foto: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman na Česko-čínském investičním fóru na Žofíně letos v březnu.

Článek

Fórum, kterého se zúčastní tisícovka hostů, z toho polovina z Číny, stovka ze třinácti zemí střední a východní Evropy a 400 z Česka, probíhá v Praze tento týden od pondělí do středy.

Ke klíčovým agendám akce, nad kterou převzali záštitu prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), má patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství. V pondělí to řekl novinářům prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Z čínských společností vyslal do Prahy své zástupce například největší čínský internetový prodejce Alibaba, největší čínské energetické firmy CGN a CNNC, obří pojišťovny Hua Life Insurance a China Taiping Insurance Group či další finanční gigant China Everbright Group. Prezentaci bude mít i technologická společnost Huawei.

CEFC a 23 miliard

„Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů,“ uvedl Tvrdík. Naopak na čínském trhu by se podle něj mohli prosadit třeba bohumínský výrobce vlakových kol Bonatrans nebo výrobci letadel.

Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana už asi 50 miliard korun. Tvrdík upozornil, že čínské investice se v ČR realizují postupně, letos a v příštím roce by podle něj měly být rekordní v řádu desítek miliard korun. Vlajkovou lodí čínských investic v Česku jsou akvizice investiční skupiny CEFC Group (Europe) Company. Její viceprezidentka Marcela Hrdá v pondělí informovala, že CEFC u nás již investovala 22,8 miliardy korun.

Dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy korun, nově plánované pak přesahují deset miliard Kč. Mezi tyto investice CEFC patří například navýšení podílu v J Finance Group z 9,9 procenta na 50 procent, získání 100 procent ve fotbalové Slavii, dále nákupy pražského administrativního komplexu Florentinum či TCM Centra. „Vesměs se čeká na schválení regulatorních orgánů či antimonopolního úřadu,“ dodala Hrdá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

Už dříve CEFC vstoupila například do letecké společnosti Travel Service, strojírenského a metalurgického podniku Žďas, internetového prodejce zájezdů Invia nebo Pivovarů Lobkowicz. Patří jí i pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech, další hodlá podle Hrdé koupit.

Tvrdík doplnil, že do České republiky by letos mohlo přiletět více než 400 tisíc čínských turistů. Na pražském investičním fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se Česká republika připojila loni v říjnu.

Před týdnem se tato skupina východoevropských zemí v Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů s Čínou. Tvrdík uvedl, že ČR s Polskem soupeří o roli hegemona této skupiny.

Po schůzce ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou Hrad oznámil, že fóru hrozí zrušení. Tvrdík v pondělí potvrdil, že se o zrušení fóra uvažovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám