Hlavní obsah

Čínský virus: Pražské letiště čeká na pokyny od hygieniků

Novinky, tov

Prahu s Čínou spojují čtyři přímé letecké linky, nikoli ale přímo s městem Wu-chan, které je epicentrem nového typu koronaviru. Na rozdíl od řady dalších světových letišť to pražské zatím žádná zvláštní opatření nezavedlo. Vyčkává na instrukce od hygieny.

Foto: Mapy.cz

Do černě označených měst létají přímé linky z Prahy, červeně označený Wu-chan je centrem nákazy.

Článek

Letiště Václava Havla Praha má momentálně přímé letecké spojení do čtyř destinací v Číně. Jedná se o Peking, Šanghaj, Si-an a Čcheng-tu. Od Wu-chanu ve střední Číně, odkud se nový virus šíří a kde na něj už zemřelo devět lidí, dělí tato města vzdálenost víc než pět set kilometrů vzdušnou čarou.

„Případná opatření v souvislosti s možností šíření nakažlivé choroby zavádí pražské letiště na podnět Hygienické stanice hlavního města Prahy. V souvislosti s šířením koronaviru v Číně zatím na pražském letišti žádná opatření přijata nebyla,” řekl Novinkám mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Heathrow oddělí cestující z oblastí postižených koronavirem

Evropa

Dodal, že konkrétní opatření nastavuje vždy hygienická stanice podle povahy nákazy a rizika jejího šíření. „Letiště Praha poskytuje součinnost při realizaci těchto opatření podle požadavků hygieny,” uvedl.

Čeští hygienici vyčkávají na výsledky středečního jednání Světové zdravotnické organizace (WHO), která může vyhlásit stav tzv. ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

Foto: China Daily, Reuters

Číňané se obávají nového koronaviru. V řadě lékáren došly roušky na obličej.

Řada asijských i dalších států včetně USA, Británie, Austrálie, Itálie či Turecka zavedla v posledních dnech opatření, aby na letištích odhalila případné infikované cestující. Jde především o měření teploty pasažérů z postižených oblastí. Londýnské letiště Heathrow zavádí oddělené prostory pro pasažéry, kteří cestují z oblastí postižených novým koronavirem.

V Číně je podle posledních dostupných informací 440 nakažených koronavirem. Epidemie plicního onemocnění způsobeného virem si dosud vyžádala devět životů, jak bylo už zmíněno, všechny oběti byly z města Wu-chan. Kromě Číny se tento virus objevil také v USA, Jižní Koreji, Japonsku a na Tchaj-wanu, a to u lidí, kteří přicestovali z Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám