Hlavní obsah

Čínský Huawei plánuje v Česku miliardové investice a slibuje nová pracovní místa

Čínská technologická společnost telefonů Huawei v následujících pěti letech v ČR plánuje investovat 360 miliónů dolarů (8,64 miliardy korun) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst. Prezident Huawei Kuo Pching závazek investovat v Česku potvrdil při setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Huawei chce rovněž prohloubit partnerství s českým státem u klíčových technologických programů jako jsou národní broadband (širokopásmové připojení k internetu) a projekty chytrých a bezpečných měst.

Obě strany na vzájemných jednáních diskutovaly o problematice kybernetické bezpečnosti a ochraně osobních dat. Kuo Pching uvedl, že jde o globální téma, kterému se musí všechny země světa věnovat společně. Prezident Zeman vyjádřil důvěru v zabezpečení síťových prvků i produktů značky.

Spotřebitelská divize Huawei za loňský rok v lednu předpokládala zvýšení tržeb o 42 procent na 25,7 miliardy dolarů (v přepočtu asi 655 miliard korun). Prodej chytrých telefonů se zvýšil o 29 procent na 139 miliónů přístrojů. Huawei zaznamenal růst už pátým rokem v řadě.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V prvním pololetí roku 2016 se společnost umístila na 3. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. V Česku Huawei překonala loni v září tržní podíl 20 procent.

Obchody s Čínou za desítky miliard

Agentura CzechInvest jednala nyní v Číně o uskutečnění několika projektů za asi 60 miliard korun. O jednom je již rozhodnuto, o dalších třech by rozhodnutí mohlo padnout do roka.

„Jde o investice na zelené louce, které by měly zvyšovat kapacitu výroby a služeb v rámci ČR. Jde nám o projekty, které jsou řádově větší, než byly dojednávány doteď s čínskou stranou,” řekl ředitel CzechInvestu Karel Kučera k jednáním s čínskými firmami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám