Hlavní obsah

Čínský hrubý domácí produkt vloni vzrostl o 8,1 procenta

– Peking

Čínská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 meziročně vzrostla o čtyři procenta. Růst je sice větší, než 3,6procentní vzestup, který předpokládali analytici, ale nejslabší za poslední rok a půl, uvádí agentura Reuters. Za celý rok pak hrubý domácí produkt Číny meziročně vzrostl o 8,1 procenta. Odborníci očekávali, že druhá největší ekonomika světa vykáže vzestup o 8,0 procent.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loňský růst je nejvyšší za poslední desetiletí, částečně za ním ale stojí pomalejší vzestup v roce 2020, kdy čínskou ekonomikou otřásla pandemie covidu-19 a přísné uzávěry. Růst hrubého domácího produktu (HDP) tehdy činil 2,3 procenta. I tak byla Čína jedinou z velkých světových ekonomik, která zaznamenala v roce 2020 růst, připomněla agentura Kjódó.

Od října do prosince 2021 však čínská ekonomika vzrostla pouze o čtyři procenta kvůli poklesu trhu s nemovitostmi i přísným protikoronavirovým opatřením, která omezila spotřebu. Podle Kjódó se na tempu růstu projevil také strach z další vlny infekcí a možných otřesů na finančních trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám