Hlavní obsah

Čínská ekonomika roste rekordním tempem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,9 procenta, což je nejrychlejší tempo za posledních 11 let. Uvedl to statistický úřad země. Čína už v prvním čtvrtletí rostla tempem 11,1 procenta a uváděla, že musí růst zchladit, jinak jí hrozí přehřátí. Nová statistika potvrzuje, že Čína dál nabírá tempo navzdory snaze vlády zajistit jí mírnější a stabilnější růst.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Příliš rychlé tempo růstu podle analytiků znamená, že vláda téměř jistě přijme další opatření, která by se měla snažit o zmírnění tempa. Čína v předchozích čtyřech letech rostla více než desetiprocentním tempem a nyní je uprostřed pátého rekordního roku. Zanedlouho patrně předstihne Německo a bude mít třetí největší ekonomiku na světě.

Kromě HDP zveřejnil statistický úřad také údaje o inflaci, která v červnu vystoupila na 4,4 procenta. Dostala se tak nejvýše za téměř tři roky, i když ještě v květnu činila 3,4 procenta. Vláda po zveřejnění údajů přiznala, že inflace je nyní pro Čínu vážný problém a za jednoho z viníků označil silný růst cen obilí a vepřového masa.

Reklama

Související články

Americká ekonomika prudce zpomalila

Americké ekonomice dochází dech. Zatímco v posledním čtvrtletí minulého roku rostla ještě o 2,5 procenta, v prvních třech měsících tohoto roku tempo výrazně...

Ekonomika EU mírně zpomalila

O slušných 3,2 procenta vzrostla v prvním čtvrtletí ekonomika EU ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Proti posledním třem měsícům roku 2006 však...

Výběr článků

Načítám