Hlavní obsah

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za 25 let

– Peking • Aktualizováno

Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí opět zpomalila růst a celoroční růst jejího hrubého domácího produktu (HDP) činil „jen“ 6,9 procenta. To je nejméně za 25 let. Růst druhé největší ekonomiky světa je motorem světové ekonomiky, a proto kondici čínského hospodářství bedlivě sledují ekonomové, obchodníci a investoři po celém světě.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

HDP Číny se v závěru roku zvýšil o 6,8 procenta. To je o desetinu procentního bodu méně než ve 3. kvartále a nejméně od prvního čtvrtletí roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize, uvedla ČTK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomalejší růst je podle agentury Reuters i serveru BBC způsoben především oslabením exportu a zpomalením proudu investic s tím, jak se vláda snaží o to, aby hospodářství táhla více spotřeba a služby. Zvládnout takovou proměnu je náročné a podle některých analytiků je takový plán mylný a země by se měla soustředit spíše na zlepšování efektivity.

„Vyšší spotřeba může krátkodobě podpořit růst, ale málokterá ekonomická teorie zdůrazňuje výdajovou stránku HDP jako motor růstu,“ řekl analytik banky HSBC John Zhu. Podle něj Čína potřebuje víc investic, nikoliv méně, jinak se Peking vydává „po nebezpečné cestě“.

Cíl byl sedm procent

Meziroční srovnání je však zcela v souladu s odhady ekonomů i s plány čínské vlády, která stanovila cíl růstu okolo sedmi procent. Mírně za očekáváními analytiků je však mezičtvrtletní srovnání, v němž od října do prosince stoupla čínská ekonomika o 1,6 procenta namísto odhadovaných 1,7. V předchozím kvartále přitom tento údaj činil 1,8 procenta.

Čínský premiér Li Kche-čchiang k tomu poznamenal, že slabší růst je akceptovatelný, dokud vzniká dostatek nových pracovních míst.

Někteří pozorovatelé ale tvrdí, že růst je ve skutečnosti ještě pomalejší a oficiální statistiky jsou kašírované. To ovšem Peking popírá.

Žádný kolaps, jen zpomalení

„Jako u všech ekonomických dat je důležité podívat se na kontext a trendy, které je zapříčiňují, a nedívat se jen na číslo v titulku. Když se na Čínu podíváte tímto prizmatem, pak nevidíme kolaps, ale jenom zpomalení,“ citoval BBC analytičku Catherine Yeungovou.

Ekonom Tony Nash zase připomněl, že takový růst čínského HDP předpokládal i Mezinárodní měnový fond. „Čínský růst v roce 2015 byl srovnatelný s velikostí celé ekonomiky Švýcarska či Saúdské Arábie,“ připomněl Nash.

Reklama

Výběr článků

Načítám