Hlavní obsah

Čínská ekonomika dál zpomalila růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Slabá zahraniční poptávka způsobila, že čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí dál zpomalila tempo růstu. Hrubý domácí produkt Číny stoupl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 7,5 procenta oproti růstu 7,7 v prvních třech měsících.

Foto: Pavel Urban, Právo

Nábřeží Bund v Šanghaji.

Článek

„Hlavním důvodem zpomalení růstu byl slabý export. Domácí poptávka se ale držela po celé druhé čtvrtletí docela dobře,“ řekl k údajům hlavní ekonom čínské pobočky britské banky RBS Louis Kuijs, jehož citovala agentura Reuters.

Statistický úřad uvedl, že výkon druhé největší ekonomiky světa byl v celém prvním pololetí vyrovnaný a HDP v něm vzrostl o 7,6 procenta. Růst v Číně se nicméně zpomalil už podeváté za posledních deset čtvrtletí.

Peking dal již dříve najevo, že se nyní zaměřuje na strukturální reformy a pomalejší růst ekonomiky je ochoten tolerovat. Vláda se v reformách zaměřuje na to, aby se snížila závislost ekonomiky na vývozu a investicích a vzrostl význam domácí spotřeby.

Vyrovnání se s biliónovými dluhy

Ekonomové zatím nečekají, že by vláda přišla s větším balíkem opatření na podporu růstu. Peking se musí stále vyrovnávat s bilióny dolarů dluhů, které nahromadily regionální a místní správy v letech globální finanční krize 2008 až 2009.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám