Hlavní obsah

Číňané skupují poslední akcie Pivovarů Lobkowicz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinový vlastník skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG), čínská společnost Lapasan, zvyšuje podíl v pivovarech na 98,07 procenta ze současných 79,4 procenta. Téměř dvacetiprocentní podíl získala od minoritních akcionářů v rámci povinné nabídky převzetí za cenu 208 korun za kus. O výsledcích odkupu akcií informovala firma na svém webu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pivo Lobkowicz

Článek

Společnost Lapasan uzavřela smlouvy na 2 181 683 akcií PLG, které představují podíl 18,67 procenta na základním kapitálu a na hlasovacích právech v PLG. Pokud budou všechny uzavřené smlouvy řádně vypořádány, Lapasan navýší podíl na 98,07 procenta.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky lze odprodej téměř dvacetiprocentního podílu hodnotit jako významný. „Cenu 208 Kč, která byla začátkem loňského prosince stanovena při původní nabídce převzetí, jsme hodnotili jako atraktivní a očekávali jsme, že značná část minoritních akcionářů zřejmě využije nabídky,” uvedl Raška.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když Pivovary Lobkowicz vstoupily v květnu 2014 na burzu v Praze, akcie se prodávaly za 160 korun za kus. Kdo je tehdy koupil, na prodeji slušně vydělal.

Číňané pomohou s expanzí

Na burze nyní zbývají pouhá dvě procenta akcií pivovarů. „Akcie PLG se stávají okrajovým titulem, může to směřovat i ke stažení z burzy,” řekl Novinkám Raška. Aktuálně se kurz PLG drží na 207,50 Kč.

Lapasan koupil podíl 79,4 procenta PLG loni v září za 1,9 miliardy korun. Většinový 70procentní podíl ve společnosti Lapasan drží čínská skupina CEFC (China Energy Company Limited). Ta v Česku investovala také do letecké společnosti Travel Service a stala se generálním partnerem fotbalové Slavie.

Dvacetiprocentní podíl má společnost J Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil. Ten počítá s tím, že zahraniční investor pomůže vstupu na obří čínský trh.

Pivovary Lobkowicz Group tvoří sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám