Hlavní obsah

Číňané investují v Česku téměř dvě a půl miliardy do letectví

Novinky, Barbora Zpěváčková (Chang-čou)
Chang-čou

Čínská firma Wangfeng investuje sto miliónů dolarů (v přepočtu necelé dvě a půl miliardy korun) do leteckého průmyslu v České republice. Holding v neděli podepsal v čínské metropoli Chang-čou v provincii Če-ťiang memorandum se společností Direct Fly.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Bohuslav Sobotka je na pětidenní návštěvě Číny. Její náplní je jednání se zástupci čínských provincií.

Článek

Na podnikatelském fóru jednalo se zástupci české delegace 15 firem z této provincie. „Je zde velké množství potenciálních partnerů. Chtěl bych zmínit firmu Wangfeng, která má zájem v první fázi investovat asi sto miliónů dolarů dno leteckého průmyslu v ČR,“ řekl novinářům po jednání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na pětidenní návštěvě Číny.

Partnerem firmy Wangfeng je v Česku společnost Direct Fly. V budoucnu by celková investice mohla dosáhnout až pěti miliard korun. Peníze by měly jít na výstavbu vědecko-technologického parku na podporu vývoje leteckého průmyslu.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Prohlídka čajových plantáží

Alibaba bude propagovat české výrobky

V Chang-čou se také podepsalo memorandum se společností Alibaba. Díky němu by se měla v příštích měsících spustit promoakce, která bude na jednom z největších e-shopů na světě propagovat české výrobky. Jedná se pouze o dočasný prodej, Česká republika by nicméně stála o to, aby se na e-shopu tuzemské výrobky mohly prodávat dlouhodobě.

Jednání se zástupci čínských provincií je hlavní náplní premiérovy pětidenní návštěvy země. O víkendu si v Chang-čou stihl prohlédnout slavné Západní jezero nebo zdejší vyhlášené čajové plantáže Longjing.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám