Hlavní obsah

Číňané chtějí na Moravě postavit lázně za dvě miliardy

Čínská provincie Che-pej chce v lázeňské zóně v Pasohlávkách na Brněnsku vybudovat lázeňské centrum za více než dvě miliardy korun, řekl v pátek jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). V místě by měly vzniknout léčebné ústavy a wellness hotely, které by přinesly stovky pracovních míst.

Foto: vanafi, Mapy.cz

Novomlýnská nádrž

Článek

Konečná dohoda o konkrétních podmínkách mezi krajem, obcí Pasohlávky a provincií by měla být podle hejtmana hotova do konce letošního září. Samotné centrum by mělo vzniknout do konce roku 2018.

Termální sirovodíková voda v Pasohlávkách je vhodná k léčení kožních problémů a nemocí pohybového aparátu. Místo je pro vybudování lázeňské zóny připraveno z minulosti. Už v roce 2007 založil kraj spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky, která na několika desítkách hektarů vybudovala potřebnou infrastrukturu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na místě stojí moderní akvapark

Termální lázně Pasohlávky již fungují v rámci předloni otevřeného vodního parku Aqualand Moravia na břehu přehrady Nové Mlýny. Jeho stavba stála 1,2 miliardy korun.

„Zástupci provincie Che-pej zónu navštívili a projevili zájem do ní investovat. Krajská rada proto schválila záměr s tímto čínským partnerem jednat," řekl Hašek. Vznikla pracovní skupina, v níž budou zástupci všech klubů koalice i opozice a zástupci Pasohlávek.

„Do konce září budeme vědět, za jakých konkrétních podmínek do toho Číňané půjdou. Do tří let by pak měla být hotova celá realizace,” uvedl jihomoravský hejtman. Investoři podle něj chtějí skloubit tradiční evropskou lázeňskou péči s prvky moderní čínské medicíny.

Investice by v regionu pomohla snížit nezaměstnanost. „Každá investice za miliardy korun přináší stovky pracovních míst. Mohli by tam pracovat lidé z Břeclavska a okolí,” dodal Hašek.

Provincie Che-pej s rozlohou skoro 190 tisíc kilometrů čtverečních leží okolo hlavního města Pekingu a žije v ní přes 70 miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám