Hlavní obsah

Čína: za dva roky budeme mít třetinu trhu EU s textilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Každý třetí kus oděvu v evropských obchodech, by za dva roky mohl být z Číny. Tamní ministerstvo průmyslu v pondělí oznámilo, že jeho země bude mít v roce 2007 na evropském trhu podíl 31,4 procenta. Nyní je to asi 12,4 procenta.

Článek

Dovozy z asijské země ale rostou neuvěřitelným tempem, jen letos se zvýšily více než dvojnásobně, o 130 procent. Z Číny se dovezl textil v hodnotě 8,65 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 210 miliard korun.

Odhad vychází z nedávné dohody mezi Čínou a Evropskou unií, podle které byl růst dovozu čínského textilu do zemí EU do roku 2007 omezen na 8,5 až 12,5 procenta ročně. Čína však toto číslo dokáže "vyčerpat" během několika měsíců a EU pak dovoz dalšího zboží nedovolí. Už nyní je omezen například u svetrů, kalhot i halenek, limit brzy "vyprší" i tričkům a podprsenkám.

EU musela bariéry uvolnit na začátku roku 2005 po dohodě se Světovou obchodní organizací.

Některé evropké státy se přílivu levného textilu brání, protože likviduje domácí výrobce. Jiné jej ale naopak podporují, protože v Číně vybudovaly své podniky, a dovoz je tak v jejich zájmu. Sice nepřesně, ale přeci jen se dá říci, že zatímco jižní země, jako Itálie nebo Francie proti levným dovozům brojí, severním státům, jako Německu nebo Švédsku, nevadí. Německo se dokonce zasazuje o zrušení kvót.

Problémy s čínským zbožím mají i USA, ty zatím s Čínou vyjednávají.

Reklama

Související témata:

Související články

EU zvýšila limit na dovoz svetrů z Číny

Státy Evropské unie se rozhodly, že zvýší limit na dovoz svetrů z Číny. Už několik dní se svetry do zemí EU z východní země nedovážejí, protože Čína ke konci...

Výběr článků

Načítám