Hlavní obsah

Čína směřuje ke konvertibilitě měny, plánuje zónu se směnitelným jüanem

Peking

Čína podle BBC oznámila, že plánuje zřízení oblasti, kde by byl jüan konvertibilní. Je to další z čínských kroků podniknutých kvůli kritice, že jüan je udržován uměle na nereálně nízké hodnotě, aby bylo čínské zboží levné. Pokus má být podniknut v oblasti Šen-čen, kde byly před třiceti lety zaváděny první ekonomické reformy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Peking podle BBC chce otevřít své kapitálové trhy a snaží se, aby jüan hrál větší roli ve světové ekonomice.

Zástupce předsedy informační kanceláře čínské vlády Wang Čung-wej uvedl, že vláda „podnikne proaktivní experiment ohledně konvertibility v Šen-čenu". Podrobnosti budou zveřejněny na páteční tiskové konferenci v Hongkongu.

Do roku 2005 byl kurs jüanu pevně daný, od té doby je plovoucí vůči koši dalších měn, ovšem v relativně úzkém pásmu. I tak od té doby posílil o třicet procent.

V dubnu byla rozšířena hranice, ve které se může jüan pohybovat vůči dolaru v jednoprocentním rozsahu vůči kursu stanoveném centrální bankou. Předtím to bylo půl procenta. Peking také na trojnásobek navýšil strop investic pro zahraniční fondy v zemi na 80 miliard dolarů.

K otevření zóny uvedl Wej Jao z hongkongské pobočky banky Societé generale: "Je to logický další krok v pokračujícím otevírání kapitálových trhů a v internacionalizaci jüanu.“ Předpokládá se, že firmám v zóně budou moci půjčovat právě hongkongské banky. To dosud v Číně není možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám