Hlavní obsah

Čína otestuje nové dopravní letadlo. Má konkurovat Airbusu a Boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská státní společnost Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) dokončila základní montáž svého komerčního letadla na středně dlouhé vzdálenosti C919 a očekává se, že ještě letos zahájí testovací lety. Uvedla to v pondělí tisková agentura Nová Čína. Letoun C919 má být konkurentem letadlům americké firmy Boeing a evropské Airbus.

Foto: Profimedia.cz

Model letounu C919 Čína poprvé představila loni v listopadu.

Článek

Comac již podle agentury získal objednávky na 450 těchto letadel od 18 zákazníků. Další podrobnosti však Nová Čína nesdělila.

Čína má velký zájem o vlastní komerční letadlo, aby ukázala, že může konkurovat USA a Evropě. Vývoj letounu s kapacitou až 174 míst však brzdí nezkušenost, nedostatek místních designérů a inženýrských talentů a domácích firem s technologiemi, které by mohly řídit projekt, napsala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Loni čínský úřad pro civilní letectví vydal osvědčení o způsobilosti k létání vůbec prvnímu čínskému komerčnímu letadlu ARJ-21, které má být konkurentem menším letadlům od firem Bombardier a Embraer. Letoun však měl podle původního plánu začít létat již v roce 2007.

Čína zahájila projekt prvního čínského letadla v roce 2002, kdy růst příjmů domácností odstartoval masivní expanzi domácího leteckého průmyslu. Vláda kvůli tomu vytvořila firmu Comac, která dostala vývoj a výrobu na starosti.

Evropský Airbus odhaduje, že domácí čínský letecký trh se stane v příštím desetiletí největší na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám