Hlavní obsah

Čínou odmítnutá piana rozdala Nadace Komárkových do škol

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvanáct klavírů a pian Petrof rozdala rodinná nadace podnikatele Karla Komárka základním uměleckým školám. Původně byly nástroje vyrobeny pro Čínu, ale tamní odběratel po návštěvě šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu v září převzetí zrušil. Komárkova nadace je od výrobce koupila a nabídla dětem.

Foto: Yassine El Mansouri – Elman Studio

Štěpánka a Karel Komárkovi

Článek

„Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje školám,“ ohlásil před dvěma měsíci Komárek. O nabídnuté nástroje v celkové hodnotě 200 tisíc eur (5,3 milionu Kč) byl obrovský zájem. Přihlásilo se 152 škol, což je zhruba třetina všech ZUŠ v republice. Konečné rozdělení určila výběrová komise, jejímž odborným garantem je intendant Akademie klasické hudby

Jan Simon.

Ještě se přikupovalo

Klavírů a pian pro Čínu bylo původně jedenáct, ale Komárkovi se rozhodli jeden kus přikoupit. A to kvůli dopisu, který mezi ostatními vyčníval. Na nadaci se v něm tentokrát neobracelo vedení školního zařízení, nýbrž jedenáctiletý žák školy Allegro ze Strmilova na Jindřichohradecku Albert Novák.

Paní ředitelka říkala, že je tam moc žádostí a že to asi nedopadne. Ale zkusil jsem to a vyšlo to.
Albert Novák, žák ZUŠ Allegro

V dopise vylíčil, že jejich škola žádný klavír nemá, hrají pouze na jeden zapůjčený od paní ředitelky, a lepší by bylo mít vlastní. „Paní ředitelka říkala, že je tam moc žádostí a že to asi nedopadne. Ale zkusil jsem to a vyšlo to“ pochvaloval si Bertík.

Skepse ředitelky Elišky Palcové byla celkem na místě, s ohledem na počet žádostí, které nadace obdržela. ‚O žádosti Alberta věděla, ale moc v ni nevěřila. O to větší má teď radost. „Je skvělé, že žáci za nás ředitele a učitele bojují, to nám dává obrovskou motivaci pracovat dál,“ prohlásila.

Foto: archiv Petrof

Klavír Petrof

„Vážnou hudbu a rozvoj talentů podporujeme 13 let, mimochodem na klavír hrají i obě naše děti. Když klavíry Petrof nechtějí v Číně, v českých školách se pro ně jistě místo najde a udělají radost. Vybraným školám gratuluji a doufám se u klavírů společně sejdeme, až skončí všechna koronavirová opatření,“ řekla za nadaci Štěpánka Komárková.

Pokračují sbírkou

U dvanácti nástrojů to ale skončit nemá. Odezva přiměla nadaci k tomu, pokračovat a vyhlásit sbírku na další nástroje do 45 škol, které doporučila výběrová komise. Cílem je vybrat 9 885 000 korun. Výrobce Petrof se k iniciativě připojil a zdarma věnuje klavíry pro pět dalších škol.

Foto: archiv Petrof

Pianino Petrof

„Ozvali se nám už i přátelé ze zahraničí, že přispějí,“ podotkla Komárková. Do sbírky se dárci mohou zapojit na stránkách www.pianadoskol.cz.

Z žádostí mimo jiné vyplynulo, že průměrné stáří klavírů na školách je 49 let, někde hrají i na stoleté nástroje. Jak upozornil Jan Simon, pro potřeby hudebních škol je vhodné obnovit klavíry po deseti až patnácti letech, a to za předpokladu pravidelné údržby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám